Forsvarer: - Han er lei seg for det han har gjort

En tidligere lærer fra Vestoppland har delvis tilstått flere av overgrepene han er siktet for, blant annet seksuell omgang med barn under 16 år.

Gjøvik tingrett

Den siktede mannen har allerede vært i seks fengslingsmøter.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Per Espen Eid

Advokat Per Espen Eid forsvarer den siktede.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

GJØVIK (NRK): – Min klient er innstilt på å bidra til at saken blir oppklart, sier advokat Per Espen Eid, som forsvarer læreren som er siktet for seksuelle overgrep mot 20 unge jenter.

Mannen i 40-årene er blant annet siktet for seksuell omgang med barn under 16 år og seksuell handling med barn under 16 år under særdeles skjerpende omstendigheter.

Han er også siktet for for oppbevaring og produksjon av materiale som viser overgrep mot barn eller fremstiller overgrep mot barn, samt for forsøk på seksuell handling med barn under 16 år.

Ifølge forsvareren har læreren erkjent to av de alvorligste forholdene i siktelsen, nemlig de som omfatter seksuell omgang med barn under 16 år.

Beslaglagt 10 000 bilder og 200 videoer

Politiet skal ha funnet om lag 10 000 bilder og 200 videoer på mannens datamaskin. Over halvparten inneholdt nakenbilder av barn eller framstilte seksuelle overgrep mot barn.

Flere av bildene har læreren anskaffet fra jenter han hadde omfattende kommunikasjon med via ulike chattetjenester på internett, som blant annet Skype. Han opererte under flere falske profiler for å få tilsendt nakenbilder fra jenter helt ned i ti-årsalderen.

Han har erkjent flere av disse lovbruddene i avhør.

– Flere av postene som går på at han har fått unge jenter til å vise seg nakne på webkamera er også erkjent, sier Eid.

Har identifisert 60 mulige fornærmede

Politiet i Vestoppland får bistand fra Kripos med å gå igjennom innholdet på mannens datautstyr. Og politiet har så langt identifisert til sammen 60 personer som er antatt fornærmede i saken.

Politiadvokat Julie Dalsveen

Politiadvokat Julie Dalsveen.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Bistandsadvokat Inger Marie Støen

Bistandsadvokat Inger Marie Støen representer flere av de fornærmede.

Foto: Geir Røed / NRK
– Vi må først gjennomføre avhør av disse personene, og så må vi ta stilling til om de skal omfattes av politiets siktelse, forklarer politiadvokat i Vestoppland politidistrikt, Julie Dalsveen.

Det gjenstår fremdeles en del arbeid med å gå igjennom det beslaglagte materialet, og politiet identifiserer stadig nye tilfeller, opplyser Dalsveen til NRK.

Fått diagnosen pedofil

Den siktede læreren har så langt vært i seks fenglingsmøter siden han ble pågrepet i oktober.

Retten har gitt påtalemyndigheten medhold i forlenget fengsling blant annet på grunn av gjenntakelsesfaren, fordi «han viser en åpenbar interesse av kontakt med mindreårige jenter der modus synes å være av seksuell art».

En sakkyndig som ble bedt om å observere mannen, satte diagnosen pedofili med noe forbehold.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.45. Nyheter fra Innlandet