Hopp til innhold

Simen (21) overlevde alvorlig brannulykke: – Jeg husker at huden rant av som såpevann

LILLEHAMMER (NRK): Simen Almås (21) overlevde en alvorlig brannulykke, og senere dramaet på Utøya. Nå bruker han erfaringene til å hjelpe folk som sliter psykisk.

Simen Almås på Haukeland etter alvorlig brann-ulykke.

Simen lå tolv dager i koma på Haukeland etter ulykken. – Men det var i tida etterpå at utfordringene starta, jeg syntes at jeg så ut som et monster, forteller Simen.

Foto: privat

– Det var det psykiske som gjorde mest vondt etter brannulykken. Fra å være den tøffe gutten, som var blant de kule i klassen, ble jeg plutselig lille brannskadde Simen. Jeg gravde meg lenger og lenger ned. Det tok lang tid å komme seg opp igjen, sier Simen Almås fra Gjøvik.

Hele meg brant. Det som gikk gjennom hodet mitt da, er at «nå dør jeg, dette overlever jeg ikke»

Simen Almås

21-åringen har et fast håndtrykk og smiler bredt. Ingenting ved ham tyder på at han har opplevd mye vondt, så vondt at han på et punkt ikke hadde noe ønske om å leve.

Simen forteller at han har valgt å snu det vonde i livet sitt til noe positivt, og at han i dag reiser på heltid rundt og holder foredrag om psykisk helse. Det som driver ham, er tilbakemeldingene fra folk.

– Den største motivasjonen for meg er når personer som har det vanskelig sier at jeg har utgjort en forskjell for dem. Slike tilbakemeldinger betyr uendelig mye, sier han.

Simen Almås, 21 år fra Gjøvik

FORMIDLER: Simen forteller at erfaringene fra ulykken og tida etter har gjort at han ønsker å hjelpe andre.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Dette overlever jeg ikke

Det er nå åtte år siden den fatale brannulykken som skulle snu opp ned på det til da bekymringsløse livet for tretten år gamle Simen. Ulykken skjedde da han skulle prøve ut en røykeffekt hjemme.

– Effekten ville ikke ta fyr, og derfor tok jeg den med ut, og helte på litt bensin, forteller Simen.

Da gikk det veldig galt. Det tok fyr, også i klærne til Simen. Etter noen sekunder sto hele gutten som en brannfakkel på gårdsplassen.

– Hele meg brant. Det som gikk gjennom hodet mitt da, er at «nå dør jeg, dette overlever jeg ikke», forteller Simen.

Han greide å rette blikket mot gressplenen, og i desperasjon begynte han å rulle seg rundt. Da var stort sett alle klærne brent opp. Likevel fikk han en tanke om at han kunne overleve, men at han trengte hjelp. Til alt hell var moren i nabohuset.

– Jeg husker at jeg kom inn og møtte et blikk som var helt uforglemmelig. Hun ropte «hva er det som har skjedd med deg,», sier 21-åringen.

Huden rant av som såpevann

Moren handlet raskt, og fikk gutten i dusjen. Simen husker at huden rant av ham som såpevann. Deretter kom ambulansepersonell til stedet, men konklusjonen var at lokalsykehuset ikke hadde kompetanse til å hjelpe ham. Heldigvis var ambulansehelikopteret i nærheten, og trettenåringen ble flydd til Haukeland sykehus.

– Etter tolv dager i koma våknet jeg. Og det var i grunnen da utfordringene startet, sier Simen.

Den friske og raske gutten var blitt en annen. Da han så seg i speilet, syntes han at brannskadene hadde gjort ham til et monster.

– Jeg husker at jeg ble trillet i rullestol bort til speilet for første gang. Og jeg sa til meg selv at «nå vil jeg ikke fortsette livet mer». Halve kroppen min var forbrent, inkludert ansiktet.

Simen Almås på Haukeland

Simen hadde flaks, og ble raskt fraktet til Haukeland og brannskadeavdelingen der. Likevel var det tiden etter ulykken som ble den tøffeste.

Foto: privat

Simen overlevde, men livet ble tøft da han kom hjem til Gjøvik. Fra å være den kule gutten, Simen som var litt på toppen, ble han usikker.

– Jeg ville ikke vise fram brannskadene og at jeg hadde blitt annerledes. Nå var jeg plutselig satt i en situasjon hvor jeg var lille, brannskadde Simen som haltet rundt på krykker.

Trettenåringen gjorde alt for å ikke vise at han var brannskadd, og skjøv også den mentale delen unna. Han gravde seg lenger og lenger ned, helt til han klarte å snu situasjonen ved hjelp av de han kaller støttespillerne sine. Det er familien hans, moren, faren og søsteren.

– Jeg delte både positive og negative ting med dem. Enten klarte de å snu det negative, og fortalte meg at det ikke var sant. Hvis det var noe positivt bygde vi videre på det, sier Simen.

Fredag 09.10.15 var Simen Almås gjest i studio, i anledning verdensdagen for psykisk helse.

Simen Almås var gjest i Østnytt 09.10.15, i anledning verdensdagen for psykisk helse.

– Han formidler tro og håp

Daglig leder i Mental Helse, Dagfinn Bjørgen, roser arbeidet Simen gjør. Han mener at budskapet 21-åringen formidler, gjør at andre som har psykiske problemer kan tro og håpe på at det går an å komme seg videre.

– Det er spennende å se at Simen klarer å gjøre en greie som dette, og det er viktig at personlig erfaring blir formidlet på denne måten, sier Bjørgen.

Jeg ville ikke vise fram brannskadene og at jeg hadde blitt annerledes. Nå var jeg plutselig satt i en situasjon hvor jeg var lille, brannskadde Simen som haltet rundt på krykker.

Simen Almås

Han mener at Simen skiller seg ut ved at han bevisst har gjort dette til en profesjonell formidling.

– Han har gjort seg noen refleksjoner rundt hvordan han møter livsutfordringene etter de tøffe takene han har vært gjennom, og det er flott at han formidler det til andre i lignende situasjoner, sier han.

Bjørgen forteller at mange av medlemmene i Mental Helse fortsatt opplever at det er knyttet mye stigma til psykiske lidelser.

Dagfinn Bjørgen, Landsleder Mental Helse

Landsleder Dagfinn Bjørgen i Mental Helse forteller at mange av medlemmene i Mental Helse fortsatt opplever at det er knyttet mye stigma til psykiske lidelser.

Foto: privat

– Det at folk som Simen viser at det går an å komme seg ut av en psykisk lidelse, og leve godt etterpå, gir andre håp, sier han.

Bjørgen sier at noe må man også leve med, og at Simen formidler at det går an å leve videre selv om skaden har skjedd.

– Han viser at det går an og reise seg og gå videre, sier Bjørgen.

– Godt å vite at jeg ikke var aleine

For Simen var det hjelpen fra foreldrene og søsteren som skulle vise seg å være de han trengte.

– Jeg forsøkte med profesjonell hjelp gjennom psykolog, men det fungerte ikke for meg. Det ble familien min som ble støtten, og det var fantastisk godt å vite at jeg ikke sto aleine i det.

Det gikk gradvis bedre, men Simen sleit med de psykiske plagene i rundt to år.

– Jeg ville ikke akseptere at jeg var annerledes og ble annerledes. Det gjorde også at jeg ikke klarte å bevege meg i situasjonen, den hadde jerngrep på meg i flere år. Men ved hjelp av gode støttespillere gikk det bedre, sier Simen.

«Norges vakreste eventyr»

Tida gikk, og Simen ble bedre. Han fant tilbake til livet og gleden, og som 17-åring ble han anbefalt av søsteren å reise på en leir med overskriften «Norges vakreste eventyr», som også hadde ord på seg for å være et bra sjekkested.

– Så jeg ringte kompisene mine og sa at vi skulle dra dit og sjekke damer, ler Simen.

Eventyret ble alt annet enn et vakkert eventyr, da terroren rammet stedet 22. juli 2011.

– De fleste vet hva som skjedde der den dagen. Utøya for meg er likevel så mye mer enn terroren. I dagene før var det venner, kjærlighet og minner som aldri vil dø. Det er det positive ved leiren jeg har valgt å fokusere på i de tunge dagene etterpå, sier Simen.

Både han og kameratene overlevde, og søsteren hadde reist fra øya timer før terroristen kom.

– Jeg var så heldig å komme fra Utøya i live. Men jeg kjente til flere av dem som aldri kom hjem. Hvordan situasjonen hadde vært hvis jeg hadde mistet søsteren min eller kameratene mine, det kan jeg aldri sette meg inn i, sier Simen.

Utøya 2015

Simen har valgt å fokusere på det positive ved Utøya og ungdommene som samles der. Bildet er fra årets arrangement der NRK var til stede.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Snakker med alt fra fotballag til gamlehjem

I dag reiser Simen rundt og snakker om de sterke opplevelsene han har hatt i livet sitt. Det startet med at han fikk en forespørsel fra Personskadeforbundet.

– Jeg takket ja, og tenkte bare at jeg skulle dele historien min, rett og slett. Og ikke minst ville jeg dele mine synspunkter på å håndtere utfordringer. Det falt i god jord, og responsen var voldsom.

Jeg forsøkte med profesjonell hjelp gjennom psykolog, men det fungerte ikke for meg. Det ble familien min som ble støtten, og det var fantastisk godt å vite at jeg ikke sto aleine i det.

Simen Almås

Etter det begynte han å ringe rundt, sende e-poster og fortelle om budskapet sitt. I dag snakker han til alt fra fotball-lag til skoler til gamlehjem.

– Jeg har reflektert mye over livet mitt og hvilke avgjørelser jeg har tatt. Og det er grunnlaget for foredragene mine, sier Simen.

To ganger har han fått meldinger fra folk som hadde tenkt å avslutte livet sitt, men at de har brukt noe av det 21-åringen har sagt i foredrag og tatt livet tilbake.

– Det er noe som ikke kan verdsettes i noe som helst. En vanvittig god følelse, smiler Simen.

Flere saker fra Innlandet