Kastet maska og slo ring om skolen

GJØVIK (NRK): På Bjørnsveen ungdomsskole i Gjøvik har Emil Langnes, sammen med alle de andre elevene på skolen, hatt psykisk helse som tema denne uka og i dag kastet de maska.

Kastet maska på Bjørnsveen ungdomsskole

KASTET MASKA: Emil Langnes var en av elevene på Bjørnsveen ungdomsskole som kastet maska i anledning Verdensdagen for psykisk helse.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

I morgen er det verdensdagen for psykisk helse. Egenverdi og psykisk helse er temaet for 2015.

Og det er akkurat dette Bjørnsveen ungdomsskole har tatt tak i den siste uka. For det er ikke alltid så lett å være ungdom i dag.

Godt å kaste maska?

Årets kampanjenavn er «Se hverandre – kast maska!». Samtlige elever på skolen har derfor laget masker som de i dag skulle kvitte seg med - både fysisk og metaforisk. I tillegg slo de også ring om skolen.

Emil Langnes hadde laget en maske med fjær og sterke farger. Han innrømmer at det kan være fint å gjemme seg bak ei maske.

– Det kan være vanskelig å prate om ting som er vanskelige og jeg kjenner meg igjen i det å kanskje ta på seg en maske når man er ute blant folk, sier Emil.

Laget masker hele uka

MASKEBALL? Elevene på Bjørnsveen hadde laget masker hele uka i anledning verdensdagen for psykisk helse.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Han får støtte fra medelev Signe Osan Olsen.

– Ja, jeg kjenner meg igjen. Jeg pleier nok å gå med maske i hverdagen fordi det kan være litt skummelt å vise hvem man egentlig er, sier Signe.

Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering som holdes i over 150 land over hele verden. Det hele startet i 1992.

Brukt uka til temaet

Lærer Bjørnsveen ungdomsskole

SNAKKE OM PSYKISK HELSE: Marlene Borge, lærer og leder for oppfølgingsteam ved Bjørnsveen ungdomsskole, har jobbet med temaet hele uka.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent halvparten av oss vil oppleve alvorlige psykiske problemer i løpet av livet. Unge folk slipper heller ikke unna, og hele denne uka har skolen jobbet med temaet gjennom foredrag, maskelaging og samtalegrupper.

– Tanken bak denne temauka er at vi skal lære å snakke om psykisk helse og lære at det ikke er så skummelt å snakke om disse temaene, sier Marlene Borge, lærer og leder for oppfølgingsteamet ved Bjørnsveen ungdomsskole.

– Er det behov for en slik dag?

– Ja, mange av elevene har kommet til meg og sagt at de har blitt mer bevisst, og jeg tror absolutt vi trenger å snakke mer om psykisk helse. Vi har to miljøterapeuter på huset og det er ikke alltid nok, så det at alle kan være åpne og snakke om det er bra, avslutter Borge.

Slår ring om skolen

RUNDT SKOLEN: Etter at maskene var kastet slo elevene på Bjørnsveen ungdomsskole ring rundt skolen sin.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK