Hopp til innhold

– For noen er det eneste sunne måltidet i barnehagen

FAGERNES (NRK): De siste ti åra har de fleste norske barnehager slutta å servere mat med sukker i. Nå oppfordres hjemmene til å lære av barnehagene.

Ariana Moraru og Kristoffer Bakkejordet lager mat

VIKTIG OPPGAVE: Ariana Moraru og Kristoffer Bakkejordet lager mat i Fagernes barnehage.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Alle får oppleve varm mat hver uke i barnehagen. De får frukt hver dag, og oppskårne grønnsaker til lunsj. Slik har sikkert veldig mange andre barnehager det også, det sier Grethe Våtsveen, styrer i Fagernes barnehage i Nord-Aurdal.

I hennes barnehage jobber de bevisst med kosthold, og har både skrevne og uskrevne retningslinjer for maten og drikka som serveres. Slik er det i mange av landets barnehager. I en undersøkelse gjennomført av NRK, hvor om lag 30 prosent av landets barnehager har svart, sier hele 85 prosent av de spurte at de har fått en strengere holdning til bruk av sukker i barnehagen de ti siste åra.

Grethe Våtsveen

FOKUS PÅ MAT: I Fagernes barnehage jobber styrer Grethe Våtsveen bevisst med kosthold. De har retningslinjer for maten og drikka som serveres.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Før så kunne man nesten spise hva som helst, slik er det ikke lenger. Det har vært en stor utvikling med tanke på fokus på kosthold i barnehagen, sier Våtsveen.

Laster innhold, vennligst vent..

– Foreldre kan lære

Halvparten av alle barnehagene svarer at de ikke serverer sukkerholdig mat og drikke, og nesten alle har kosthold som tema i sine foreldresamtaler.

– Ungene spiser faktisk frukt og grønnsaker når de blir servert det i barnehagen. Mange spiser mer av dette i barnehagen fordi alle andre spiser det samme. Foreldre bør ta med seg denne lærdommen hjem og servere barna mer frukt og grønt, det sier Ina Syversen som er folkehelsekoordinator i Valdres.

Folkehelsekoordinator i Valdres, Ina Syversen, og sønnen Iver.

FORELDRE KAN LÆRE: Folkehelsekoordinator i Valdres, Ina Syversen, med sønnen Iver, mener hjemmene har mye å lære av barnehagene.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Hun mener at et riktig kosthold i barnehagen er viktig, særlig fordi det for mange er det eneste stedet de får servert sunn mat i hverdagen. Syversen mener også at foreldre bør ta seg tid til å spise rolige måltider sammen med barna sine, og at det ikke finnes noen unnskyldninger for å velge bort et sunt kosthold.

– Det koster 16 kroner for en kilo bananer, og 28 kroner for en sjokolade, da er valget enkelt, mener Syversen.

Fornøyde barn

Barna i Fagernes barnehage samler seg ivrig rundt bordet for å spise formiddagsmat. De bruker blant annet frukt og grønnsaker som pålegg.

– Det er ikke vanskelig å få i barna maten. Daglig har vi tilbud om sunne ting, så da gjør det til at de er vant med å ha det på bordet og til at de spiser det, det sier Gro Anita Svanheld Strand som jobber i barnehagen.

Barna er også med på å lage maten, og dermed får de kunnskap om maten de spiser.

– Vi har kiwi, løk, appelsin, eple, pære og eple, sier seks år gamle Ariana Moraru. Hun har vært med på å lage dagens formiddagsmat og storkoser seg ved matbordet.

– Jeg vil ha løk, og purre. Det er godt, sier Ariana.

Barna i Fagernes barnehage trives rundt matbordet.

SPISER SUNT: Barna i Fagernes barnehage trives rundt matbordet.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK