Kripos`nettpatrulje fanget opp Facebookpost om skoleskyting

En egen nettpatrulje på Facebook er et av flere grep Kripos har tatt for å drive forebygging på nettet. Tirsdag i forrige uke rykket politiet raskt ut etter en mulig trussel om skoleskyting i Hamar.

Kripos sin nettpatrulje

Kripos har en egen nettpatrulje på Facebook.

Foto: Skjermdump

– Politiet vil alltid ta trusler om bomber eller skoleskytinger på alvor inntil man får avklart situasjonen. Det opplyser Kripos.

De berømmer politiet i Hamar for rask reaksjon.

Tirsdag i forrige uke fanget Kripos opp en post på Facebook som inneholdt ordet «schoolshooting». Den var lagt ut av en 17 år gammel elev på Hamar Katedralskole.

Melding
Foto: Skjermdump/Facebook

Kripos varslet politiet i Hamar, som umiddelbart dro til skolen og pågrep 17-åringen.

– Det er jo skremmende. Det gjør noe med alle sammen her. Men samtidig syns jeg det er flott at politiet har et system som fanger opp slikt, sier rektor på Katta, Ingvild Rønn-Sætre.

Egen nettpatrulje på FB

Lone C. Pettersen

Seksjonsleder Lone C. Pettersen på seksjon for Internettrelatert etterforskningsstøtte IRES, Kripos.

Foto: KRIPOS

Kripos vil ikke si hvordan de oppdaget nettopp denne Facebook-posten. Men de har en dedikert gruppe som jobber med forebyggende virksomhet på internett.

– Vi driver ikke med overvåking, men vi er til stede på internett, slik politiet er til stede i andre deler av samfunnet vårt, sier seksjonsleder Lone C. Pettersen.

Hun leder seksjon for Internettrelatert etterforskningsstøtte IRES hos Kripos.

De har dessuten et tipsmottak der folk kan tipse om radikalisering og voldelig ekstremisme og hatefulle ytringer på nett. Kripos har også en nettpatrulje på Facebook.

– Gjennom å være til stede på internett, kommer vi i kontakt med folk, sier Lone C. Pettersen.

Roser Hamar-politiet

Politiet i Hamar konkluderte med at trusselen fra 17-åringen ikke var reell, og at det ikke var grunn til bekymring. Men, alle slike trusler må tas på alvor.

– Det er viktig at alle forstår at politiet aldri vil gå ut ifra at slike meldinger «bare er tull», sier Lone C. Pettersen. Vi vil alltid vurdere om det er fare for liv og helse, uavhengig av om tipset mottas via internett, telefon eller personlig oppmøte.

Hun berømmer politiet i Hamar for at de så alvoret i meldingen og agerte så fort som de gjorde.

Hamar-politiet sier de har et godt samarbeid med Kripos i denne typen saker og når det gjelder hendelser på nett generelt.

Varierende antall trusler

Kripos kan ikke uttale seg om trusselnivået når det gjelder angrep på norske skoler. Hvor mange slike meldinger de fanger opp i løpet av en periode, varierer.

– Etter skoleskytingen i Parkland i Florida for eksempel, så Facebook en økning i slike meldinger. Dermed kan antall meldinger sies å følge nyhetsbildet, sier Lone C. Pettersen.

Les også: