NRK Meny
Normal

Varetektsfengslet etter trusler på skole

Eleven som er siktet for å ha fremsatt grove trusler på Kongsberg videregående skole mandag, er i Kongsberg tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Selv sier han det hele var ment som en spøk.

Kongsberg videregående skole, undervisningssted Maren Handler.

Truslene skal ha blitt fremsatt mandag formiddag ved undervisningsstedet Maren Handler, som er en avdeling av Kongsberg videregående skole.

Foto: Anne Berit Omholdt / Kongsberg videregående skole

Fengslingsmøtet ble holdt tirsdag ettermiddag.

– Jeg vil ikke gå inn i detaljerte beskrivelser av hva som ble sagt, for det er en god del avhør som må foretas av personer som har betydning for saken, sier politiadvokat Hans Egil Seljordslia.

Hans Egil Seljordslia

Politiadvokat Hans Egil Seljordslia

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Politiadvokaten forteller allikevel til NRK at hovedtemaet er en verbal trussel, og at skoleskyting ble nevnt.

– Det er hovedtemaet i etterforskningen. Jeg kan ikke gå i detaljer, men det er hovedsakelig verbalt. Det som utløste henvendelsen til politiet var en hendelse i klasserommet, sier Seljordslia.

Politiet sier til NTB at de ikke har tatt beslag i noe våpen, men at elevens PC og mobil er beslaglagt for å sikre eventuelle elektroniske spor.

Oppfattet som veldig truende

Det var mandag formiddag at politiet aksjonerte mot en av Kongsberg videregående skoles avdelinger i sentrum.

Hanne Hagby, rektor Kongsberg vgs

Rektor ved Kongsberg videregående skole, Hanne Hagby.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Det var en klasse der en elev ble snakket til av læreren. Han likte ikke det og reagerte på en måte som de andre oppfattet som veldig truende, sier rektor ved skolen, Hanne Hagby.

Læreren gikk rett til skolens ledelse som umiddelbart valgte å varsle politiet. Og politiet tok situasjonen på alvor forteller Erik Gunnerød, operasjonsleder ved Sør Øst politidistrikt i Drammen.

– De hadde en elev som hadde kommet med trusler overfor lærere og elever. Av den grunn reiste politiet til stedet og etter hvert ble en navngitt person arrestert, forteller Gunnerød.

Ekstra vare

For tre uker siden ble en 16 år gammel jente stukket ned med kniv ved St. Hallvard videregående skole i Lier. Hendelsen har rystet elever og lærere ved alle de videregående skolene i Buskerud. I mandagens hendelse på Kongsberg var det kun snakk om muntlige trusler.

– Eleven forlot klassen. De andre elevene ble ivaretatt og tatt med til et annet rom med en annen lærer. Med tanke på det som skjedde i Lier var vi litt ekstra vare på å ivareta elevene på en best mulig måte, sier Hagby.

Elevene fikk snakke både med kontaktlærer og med politiet. I etterkant sendte også skolen ut sms til foresatte.

Fremstilt for varetektsfengsling

Kongsberg videregående skole, undervisningssted Maren Handler.

Kongsberg videregående skole har flere undervisningssteder i byen. Truslene skal ha blitt fremsatt ved undervisningsstedet Maren Handler.

Foto: Anne Berit Omholdt / Kongsberg videregående skole

Eleven, som er en mann over 18 år, ble tirsdag fremstilt for varetektsfengsling i Kongsberg tingrett.

Han ble fengslet i to uker med brev- og besøkskontroll.

Advokat Fredrik Neumann sier til NRK etter fengslingsmøtet at hans klient angrer og er svært lei seg over det som har skjedd. Han sier truslene var ment som en spøk, men erkjenner også at han gikk langt over streken.

Fengslingsmøte i Kongsberg tingrett. Elev skal ha kommet med trusler på Kongsberg VGS.

Politiadvokat Hans Egil Seljordslia i Kongsberg tingrett foran fengslingsmøtet hvor han ber om fengsling på to uker med brev- og besøkskontroll mot eleven som er siktet trusler ved Kongsberg videregående skole.

Foto: Ingar Andreassen / NRK