Norske elever protesterer mot skoleskyting

Massakren i Florida for en måned siden får tusenvis av amerikanske elever til å demonstrere i gatene i dag. Elever i Stavanger slutter seg til protesten.

Protesterer mot skoleskyting

Elever i Stavanger stilte i dag opp til sympatiaksjon for amerikanske elever som mistet livet i massakren ved Marjory Stoneman Douglas High School i februar.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Jeg har mange venner i USA. Dette kunne skjedd med dem. Vi kan også bry oss selv om vi bor på andre side av jorda, sier skoleelev Nora Hatteland.

Elever ved St. Olav videregående skole i Stavanger la i dag ned skolearbeidet i sympati for menneskene som mistet livet i skoleskytingen i Florida for en måned siden. I 17 minutter marsjerte elever og lærere i gatene. Ett minutt for hver person som ble drept i massakren.

Budskapet er klart. «Enough is enough». «Nok er nok».

Laster Twitter-innhold

Initiativet til aksjonen kommer fra amerikanske elever. Onsdag 14. mars er det nasjonal protestaksjon i USA. Klokka 10, lokal tid, er elever og lærere oppfordret til å forlate skolene sine i 17 minutter.

Barneskoler, ungdomsskoler og universiteter over hele landet har sagt at de vil delta. Elever og lærere skal vise sin sympati for ofrene etter skoleskytinga i Florida. Aksjonen er også en protest mot de liberale amerikanske våpenlovene.

– Ingen skal være redd for å gå på skolen i frykt for hendelser som dette, sier eleven i Stavanger.

OBS: NRK advarer mot sterke inntrykk i denne videoen. En video fra Snapchat skal vise hvordan elever ligger på gulvet mens man hører høyre, gjentakende skudd og skriking. Flere er drept etter en skoleskyting i Florida onsdag.

OBS! NRK ADVARER MOT STERKE INNTRYKK: Elever gjemmer seg mens skytingen pågår utenfor klasserommet ved skolen i Florida 14. februar.

Protest mot våpenlov

Massakren på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida har igjen ført til debatt om USAs våpenlover.

Foran Kongressen i Washington ligger det like mange par sko som det er barn som har blitt skutt og drept i USA siden 2012. Aktivister som krever strengere våpenlover, har lagt dem der.

– Hvert av disse barna kunne vært i live nå hvis vi hadde lover som beskyttet dem mot skytevåpen, sier nestleder i organisasjonen AVAAZ, som jobber for strengere våpenlover, Emma Ruby-Sachs.

Må være forberedt i Norge

Norge har aldri opplevd en skoleskyting der barn har blitt drept, men en risikorapport peker på at også vi må være forberedt på at dette kan skje ved norske skoler.

– Jeg har tidligere gått på internasjonal skole og da hadde vi øvelser. Det var skikkelig skummelt. Hadde jeg frykta skoleskyting på skolen vår, hadde jeg ikke turt å gå på skolen, sier Hatteland.

Protest mot skoleskyting, St. Olav i Stavanger
Foto: Øystein Otterdal / NRK
Ved St. Olav videregående skole i Stavanger marsjerte elever i sympatiaksjon mot skoleskytinga i Florida.

I Stavanger kom initiativet til aksjonen fra den amerikanske læreren Christin Lee Mohl på den internasjonale linja ved skolen. Engasjementet smitta over på elever ved andre studieretninger, og så godt som hele skolen var med i oppropet.

– Det er så godt å se at vi kan komme sammen for et felles mål. Vi har demonstrert for viktigheten av å være del av et demokratiske prosesser. Og selvfølgelig også vise støtte til andre studenter på deres alder. Jeg tror politikere og voksne ser og blir motivert av det ungdommer gjør i dag, sier læreren.