NRK Meny
Normal

Ikke Helsearkiv på Tynset nå

Statsministeren har talt: Det blir ikke bevilget penger til det 80 arbeidsplasser store helsearkivet på Tynset nå.

Erna og Tynset

Statsminister Erna Solberg kom ikke med penger, slik leder i Tynset Høyre, Berit Nordseth, håpet på

Foto: Tom Haakenstad / NRK

I valgkampen jublet tynsetingene for den rødgrønne regjeringas løfte om at det nasjonale helsearkivet, med 80 arbeidsplasser, skulle bygges fra nyttår . Men den nye regjeringa tok startbevilgninga ut av sitt budsjett, og det blir det ingen endring på.

Jeg kan jo aldri bruke ordet garanti før vi sitter i en budsjettbehandling i regjeringen og bevilger pengene

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg, som tirsdag besøkte Hedmark og Oppland, vil ikke gi penger til et nytt helsearkiv før kvalitetsutredningen, KS2, er ferdig. Det ble klart etter et kort møte som hun hadde med lederen i Tynset Høyre, Berit Nordseth.

– Må kvalitetssikre først

– Det er selvsagt slik at de vil ha dette arkivet, og helst så fort som mulig. Og det skal vi bidra til, men vi må altså gjennomføre den kvalitetssikringsbiten før vi faktisk setter i gang å bevilge penger til et prosjekt, sier statsministeren.

Berit Nordseth ville i utgangspunktet ha en pengegaranti fra statsministeren, men det fikk hun altså ikke.

– Jeg er fornøyd med at statsministeren svarer med at dersom alt er i orden med KS2 (kvalitetssikringsprosessen), så havner arkivene på Tynset. men jeg hadde et ønske om penger sjølsagt, men jeg forstår begrunnelsen, sier Nordseth.

Garanterer ikke bevilgning neste år

Solberg vil heller ikke gi noe løfte for at det kommer penger på neste års budsjett.

– Vi må først ha kvalitetssikringen på plass, og sjekke at alt er i orden, så kan vi realisere. Men jeg kan ikke svare nå på budsjettbehandlingen neste år, sier statsministeren.

Men Solberg går langt i å garantere at det blir et Helsearkiv på Tynset, dersom kvalitetssikringsrapporten ikke inneholder noen bomber.

– Jeg kan jo aldri bruke ordet garanti før vi sitter i en budsjettbehandling i regjeringen og bevilger pengene.

– Men da er du så nære å gi en garanti som du kan komme?

– Sannsynligvis, det er en riktig tolkning ja.

Stortingsrepresentant for Hedmark Høyre, Gunnar A. Gundersen, oppfatter Solbergs nesten-garanti som en garanti.

Erna og co

Statsminister Erna Solberg møtte i dag Stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen og Rangdi W. Krogstad fra Hedmark Høyre, som er sikre på at arkivet havner på Tynset

Foto: Tom Haakenstad / NRK
– Dette vil gå i orden

– Alle i Høyre vet betydningen av dette for Tynset og fjellregionen. Jeg har tro på at dette kommer på plass neste år. For jeg tror ikke KS2 kommer med noen overraskelser, og da vil dette gå i orden.

– Hva sier du hvis konklusjonen blir at arkivet bør legges et annet sted da?

– Jeg tar statsministerens garanti for det den er, det finnes ingen slik agenda, garanterer Gundersen.

– Politisk taktikkeri

SV-ordfører på Tynset, Bersvend Salbu, har kalt den nye regjeringas pengestopp for idiotisk og distriktsfientlig politikk. Partikollega Karin Andersen mener den nye regjeringa har lurt folk i fjellregionen.

Statsminister Erna Solberg mener stormen fra kritikerne er et forsøk på å slå politisk mynt, på det hun mener er en nødvendig kvalitetssikring, før et endelig vedtak gjøres.

– Dette dreier seg om hvem som skal ta æren for ting når det kommer. Ogd et er klart at dersom prosessen hadde vært ferdig, hadde det vært fint for dem å legge inn det nå.