NRK Meny
Normal

Klar for presteliv i fjellbygda

Einar Gelius angrer ikke på boka han skrev om sex i Bibelen, men er åpen på at også prester kan gjøre feil. Nå ser han fram til å bli sogneprest i Lom.

Einar Gelius

Boka «Sex i Bibelen» var en av flere hendelser som førte til at Einar Gelius mista jobben som sogneprest i Vålerenga

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Nå må jeg først åpne brevet hvor de tilbyr meg stillingen. Men det er klart at når jeg har søkt denne jobben, sier det seg sjøl at jeg kommer til å ta imot stillinga.

Einar Gelius har igjen vært framme i nyhetsbildet de siste dagene. Tirsdag vedtok Hamar bispedømmeråd at han skal ansettes som ny sogneprest i Lom. Sju av ti medlemmer stemte for en ansettelse av Gelius, mens tre unnlot å stemme.

– Skaper usikkerhet

Nylig avslo Nord-Hålogaland bispedømmeråd søknaden hans til prestestillingen i Ibestad kommune i Troms, sjøl om lokalbefolkninga der ville ha ham. Gelius syns det er betenkelig at den samme søkeren vurderes så ulikt i forskjellige bispedømmer.

– Det er klart at det er et tankekors at vi ser konturene av at vi får elleve små kirker, i stedet for én kirke (bispedømmer, red.anm.). Det er uholdbart at man det ene stedet får positiv tilbakemelding og det andre stedet negativ tilbakemelding. Det skaper usikkerhet, antakelig hos flere enn bare meg.

I Lom har nyheten om ansettelsen blitt godt mottatt, både politisk, på gata og fra kirkerådets side.

  • Se video om hva folk mener om å få Gelius som prest i bygda nederst i saken!

– Vi mener han er en kandidat som absolutt vil fylle den visjonen Kirka i Lom skal stå for. Den skal være åpen og inkluderende folkekirke, med god takhøyde og lav dørstokk, som vi sier, sa nestleder i Lom kyrkjelege råd, Sigurd Stenersen, til NRK i går.

Takknemlig for responsen

Hovedpersonen sjøl er veldig takknemlig for den positive responsen.

– Det er utrolig hyggelig. Det er en ønskesituasjon for enhver søker tenker jeg, at man er ønsket og at folket man skal jobbe sammen med også ønsker en. Det var spesielt hyggelig at ordføreren ringte og ønsket meg velkommen, sier Gelius.

Gelius var sogneprest i Vålerenga menighet i Oslo fra 1995 til
2011. Han har vært mye omdiskutert som prest, blant annet på grunn av boka han skrev om sex i Bibelen da han var ansatt i Vålerenga kirke.

– Prester er ikke annet enn mennesker, vi gjør av og til dumme ting. Noen av tingene jeg gjorde I løpet av de 25 årene jeg var prest skulle jeg gjerne hatt ugjort. Men i det store og det hele har jeg vært en helt ordinær prest, forrettet i begravelser og hatt gudstjenester. Det er også det jeg kommer til å gjøre når jeg skal opp til Lom.

Angrer ikke på boka

Han angrer ikke på at han skrev boka og mener temaene religion, seksualitet og makt hører tett sammen.

– Jeg angrer ikke på boka, i ettertid opplevde jeg mye respons fra folk som har opplevd kirkens maktovergrep i forbindelse med seksualitet. Husk på det at mange mennesker i vår kirke har opplevd skam og skyldfølelse knyttet til seksualitet. Det var viktig for meg å få fram mangfoldet av seksualitet i Bibelen og ikke minst skrive noe om at kjærligheten og seksualitet er gitt oss av Gud.

Nå venter altså fjellbygda for presten fra Arendal. Han frykter ikke at overgangen vil bli spesielt stor.

– Jeg starta prestekarrieren i ei lita bygd i Trøndelag. Det ikke er så stor forskjell på å være prest i by eller bygd, folk har jevnt over de samme behovene, avslutter Gelius.

Se video med reaksjoner på ansettelsen i Lom:

Jon Gelius er valgt som ny sogneprest i Lom og responsen er god.

Einar Gelius er ansatt som ny sogneprest i Lom. Det mottas med glede i bygda.