Hopp til innhold

Vårt Land-redaktør: – Gelius burde ikke blitt ansatt

Redaktør Helge Simonnes mener Einar Gelius ikke burde ha blitt ansatt som sogneprest i Lom.

Einar Gelius
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Sju av ti medlemmer i Hamar bispedømmeråd stemte for en ansettelse av Einar Gelius som sogneprest i Lom, mens tre unnlot å stemme.

Skeptisk til ansettelsen

Redaktøren i Vårt Land, Helge Simonnes, har tidligere sagt at Gelius forsåvidt har de formelle kvalifikasjonene til en slik stilling, men at han uten unntak har hatt problemer med de biskopene han har tjenestegjort for.

I forbindelse med at Gelius søkte på jobben som prest i Ibestad i Troms tidligere i år, sa Helge Simonnes at bispedømmerådet måtte spørre seg hvilken risiko de løp når de ansatte folk.

Gelius svarte slik på kritikken i desember:

Helge Simonnes

– Å være sogneprest er en viktig lederstilling. Om det er i Ibestad i Troms eller i Lom i Gudbrandsdalen spiller ingen rolle. Jeg står for det jeg har sagt ut fra de erfaringene vi har med Gelius fra menigheten i Vålerenga. Han burde ikke ha blitt ansatt i Lom, sier Simonnes.

Foto: Vårt Land

– Man skulle jo tro at jeg hadde begått en kriminell handling. Jeg har bare søkt en stilling. Jeg er ordinert prest i Den norske kirke og det har jeg vært i 27 år. Så lenge jeg har denne ordinasjonen, så er jeg kvalifisert til å søke denne stillingen, sier Gelius.

Vårt Land-redaktøren mener også rundt ansettelse av Gelius i Lom, at det ikke er en god idé av bispedømmerådet.

– Å være sogneprest er en viktig lederstilling. Om det er i Ibestad i Troms eller i Lom i Gudbrandsdalen spiller ingen rolle. Jeg står for det jeg har sagt ut fra de erfaringene vi har med Gelius fra menigheten i Vålerenga. Han burde ikke ha blitt ansatt i Lom, sier Simonnes.

– Ikke uenighet om teologi

Han mener at det var flere grunnleggende kritikkverdige forhold rundt Gelius som kom opp i forbindelse med jobben hans i Vålerenga menighet. Simonnes understreker at dette ikke dreier seg om uenighet om teologi, men om å gjøre jobben sin i Den norske kirke.

– Det var mye kritikkverdig som kom fram i forbindelse med hans embete i Vålerenga, men det jeg reagerer mest på er at et dødsbudskap ikke ble brakt fordi Gelius var på fotballkamp, sier Simonnes.

Redaktøren håper nå at Gelius har lært av dette, og sier at han tar avgjørelsen til Hamar bispedømmeråd til etterretning.

Hamarbiskop Solveig Fiske er positiv til ansettelsen av Gelius.

– At en så profilert prest kommer til vårt område har jeg en positiv forventning til. Jeg forventer at han fyller stillinga i Lom på en god måte og bidrar til å føre videre det gode kirkelige arbeidet i Lom i samhandling med de andre kirkelige tilsatte, sier Fiske.

Glad og takknemmelig

Gelius selv er glad og takknemmelig etter å ha blitt ansatt som ny prest i Lom.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for vedtaket Hamar bispedømme har gjort. Dette synes jeg er utrolig gledelig, og det blir en spennende arbeidsplass, sier Gelius.

Gelius sier at han ikke vet nøyaktig når han begynner, og at han gleder seg til å reise til Gudbrandsdalen om noen måneder.

– Når Einar Gelius først har fått jobben som prest i Lom, vil jeg ønske ham alt godt i den nye jobben. Jeg håper at virkelig at det er en prest som lokalbefolkningen vil oppleve som positiv, sier redaktøren i Vårt Land


Flere saker fra Innlandet