NRK Meny
Normal

De rekonstruerer 1300 år gammel ski

Den ble funnet sist sommer og er 1300 år gammel. Nå rekonstrueres skia i Lom, og snart kan den prøvekjøres.

 Reidar Marstein og Kjell Bengtsen i Garmo driver spennende hsitorisk rekonstruksjon.
Foto: Vigdis Kroken / Fjuken

Funnet av den eldgamle skia fra jernalderen ble gjort på en bre i Lordalen i Lesja sist sommer. Skia var bred og kort, og hadde likhetstrekk med en moderne løssnøski.

Les også:

Fant 1300 år gammel ski i Reinheimen

To karer fra Lom rekonstruerer nå skia. Den gamle som ble funnet må en naturlig nok være forsiktig med. Den blir undersøkt og behandlet pent ved Norsk Kulturhistorisk museum i Oslo.

De nye, som blir et skipar, lages av Reidar Marstein og Kjell Bengtsen i Lom. De to har kommet langt, og trives med oppdraget. Til avisa Fjuken forteller de at de liker å arbeide med hendene, er opptatt av fjell og skigåing, og i tillegg har en stor historieinteresse.

Arkeolog Runar Hole med den 1300 år gamle skia

Arkeolog Runar Hole med den 1300 år gamle skia.

Foto: Oppland fylkeskommune

Skal brukes i undervisning

Mimisbrunnr Klimapark

Dag Inge Bakke ved Mimisbrunnr Klimapark.

Foto: jhi/Museum/P2 / nrk

Når skiene blir ferdig vil de bli brukt til undervisning. Den originale skia er det ingen som får røre. Men de nye blir nøyaktig lik den opprinnelige, og dermed kan folk etter hvert både løfte og kjenne på dem alt de vil, forteller Dag Inge Bakke som er naturveileder ved Norsk fjellmuseum i Lom.

Skiene er brede, hele 15 cm på det bredeste. Lengden er 1 meter og 72 centimeter. Da den gamle skia ble funnet i sommer var den svært intakt, og med bindinger som klart viste hvordan den var festa til foten.

Nå er det aktuelt å la dagens frikjørere prøve skia. Fylkesarkeolog Espen Finstad i Oppland er spent på reaksjonen.

– Vi håper å få testet det nye paret av folk som kjører ekstremt i dag, og det kan si noe om bruken av ski fra gammelt av, forklarer Finstad.

Vil la frikjørere teste ut middelalder-ski

Oppsiktsvekkende funn

1300 år gammel ski funnet i Lesja

1300 år gammel skibinding fra Lesja.

Foto: Oppland fylkeskommune

Funnet sist sommer ble gjort i isen i Reinheimen nasjonalpark i Lesja. På skia var både vidjespenning og lærreimer til bindinga bevart. Bindinga sitter på et opphøyet parti midt på, og den har et hull hvor bindingen har vært festet.

Funnet ble gjort i forbindelse med systematisk leting etter gammel historie. Til sammen gjorde arkeologene 390 funn sist sommer. Disse stammer fra steinalder, bronsealder og jernalder.

Les også:

Fant øks fra steinalderen med fortsatt skarp egg

Smelting av isbreer i Oppland har ført til en rekke nye arkeologiske funn.Bare i sommer er det funnnet bortimot 400 gjenstander som er opptil seks tusen år gamle.
Historiske funn. Funnet en ski som er over 1300 år gammel. Den eldste pilen er over 6000 år gammel. 
Oppland står for 50 % av alle bre-arkeologiske funn på verdensbasis.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND