NRK Meny
Normal

Bestemødre slår alarm: – Ta jula tilbake med ekte juletrær

Bestemødrene Merete x 2 drar til skogs for å finne juletre og vil ha med seg resten av oss. Plastjuletrær er verken bærekraftig eller i tråd med god juletradisjon, mener de to.

Merete Furuberg og Merete Larsmon

Bestemødrene Merete Furuberg og Merete Larsmon går til aksjon mot plastjuletrær.

Foto: NRK

– Til forskrekkelse og skuffelse, registrerer vi at juletrær i plast transportert fra andre siden av kloden, markedsføres av seriøse hagesentre og andre forhandlere som «kvalitetstrær».

Plastjuletrær i butikk

Flere og flere kjøper plastjuletrær og butikkene har etter hvert fått et stort utvalg.

Foto: NRK

Merete Furuberg og Merete Larsmon reagerer på at stadig flere, og spesielt godt voksne nordmenn, velger bort tradisjonen med ekte juletre. De vet at en del velger plast av helsemessige årsaker og forstår det, men tror de fleste gjør det av det de kaller misforstått bekvemmelighet.

– Tenk å kunne gå ut og hogge sitt eget juletre, kombinert med en fin naturopplevelse og en trimtur. Vi oppfordrer til å tenke norskprodusert og miljøvennlig, sier de to bestemødrene.

– Nok er nok

De selger begge juletrær fra sin egen gård og skog, men avviser at de har en egen agenda. De føler bare at de som besteforeldre vil ta ansvar nå.

– Ja, vi må det. Det er jo besteforeldrene som må få sine unger og sine barnebarn ut i skogen. For det å ha plasttrær nå, når vi hører at det er så mye plast i havet at hvaler dør, blir det helt feil å kaste styggmye plastjuletrær etter jul, sier Merete Furuberg.

Merete Furuberg og Merete Larsmon

De to bestemødrene og skogeierne drar til skogs, og vil ha med seg så mange som mulig.

Foto: NRK

Merete Larsmon sier juletrær er en typisk forbruksartikkel og at det enkleste klimatiltaket du kan gjøre i praksis i dag, er å ha et ekte juletre, i stedet for å bruke plast og innføre nye plastprodukter som kommer fra andre deler av kloden.

– Vi synes det er alarmerende at vi ikke klarer å holde på denne tradisjonen og vi er i alle fall to bestemødre som synes at nok er nok, sier Larsmon.

Nå skal vi ha grønne, ekte og kortreiste juletrær. Det gir også arbeidsplasser i Norge, sier hun. At plastjuletrær kan være pent, avviser de tvert.

– Pent, nei, og så lukter det jo ingenting, ikke noe ekte jul, sier Merete Furuberg.

Forferdet over landbruksdepartementet

De to bestemødrene kan ikke finne noen unnskyldninger for å ha plastjuletrær, hvis det ikke er av helsemessige grunner. De mener det utelukkende bidrar til å ødelegge miljøet. Med plastsøppel, import, transport og reklame.

– Vi skal ta fatt i disse markedskjedene. Og det begynner nå, sier bestemødrene bestemt.

Og landbruksdepartementet! De har plastjuletre. Ja, jeg har sjekket. Det er helt forferdelig, sier Merete Furuberg.