NRK Meny
Normal

13-åringens mor vil ikke avhøres før om en måned

Etterforskninga av dødsfallet i Valdres på nyttårsaften pågår fortsatt for fullt. Men det kan ta en måned før mora til 13-åringen som døde skal avhøres.

13-åring funnet død i Valdres

NYTTÅRSAFTEN: Det var på denne hytta ei 13 år gammel jente ble funnet død på nyttårsaften. Jentas mor ble pågrepet og siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Politiet utelukker ikke flere siktelser.

– Saken etterforskes fortsatt for fullt med bistand fra Kripos og politiet i Bærum. Det er foretatt mange vitneavhør av familie, bekjente og ansatte i offentlige etater, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle.

Hun leder etterforskningen i Vestoppland og har hatt en travel måned.

Morens forsvarer advokat Aasmund Olav Sandland er ikke kjent med om flere blir siktet, skriver han i en epost til NRK.

Flere uker til neste avhør med mor

Det var nyttårsaften ei 13 år gammel jente ble funnet død på ei hytte på Beitostølen . Kort tid etter ble jentas mor sikta for grov omsorgssvikt med døden til følge. Mora ble avhørt første gang i forrige uke , og på nytt denne uka.

– Men neste avhør vil ikke bli mulig å gjennomføre før om en måneds tid, sier siktedes forsvarer Aasmund Olav Sandland.

Mari Lauritzen Hasle

KREVENDE UKER: Politiet i Vestoppland får fortsatt bistand fra Kripos og politiet i Bærum i saken.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han sier grunnen til dette er at han selv jobber med andre saker og at avhørene er en stor belasting for mor.

– Hun må være i stand til å fortsette. Vi forsøkte mandag men måtte bryte.. Hun har forklart seg nå tilsammen, med forklaringen i retten, i cirka åtte 8 timer, skriver Sandland i en epost til NRK. Han skriver at moren fortsatt ønsker å gjennomføre forutsatt at hun makter. Tidspunkt blir når det er praktisk mulig.

– Politiet kunne allerede nå ha frafalt siktelsen. Eller egentlig aldri åpnet noen straffesak i det hele tatt, sier Sandland.

Politiadvokat Hasle vil ikke kommentere hvordan dette påvirker etterforskninga.

– Vi fortsetter etterforskninga uavhengig av dette, sier Hasle.

Professor ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen, Ørnulf Øyen sier det er helt opp til siktede å avgjøre når og om hun vil avhøres.

– Den som er mistenkt eller siktet i en sak har aldri plikt til å forklare seg hverken overfor politiet eller domstolene, sier Øyen.

Tror siktelsen frafalles

Forsvarer Sandland har flere ganger sagt at han mener siktelsen mot mor vil bli frafalt. Det mener han vil komme fram gjennom etterforskninga.

Mor med sin forsvarer

LENGE TIL AVHØR: Mora til 13-åringen skal trolig ikke avhøres før i slutten av februar.

Foto: Lars Erik Skefsrud / NRK

– Det er lite sannsynlig at en siktelse frafalles før etterforskninga er ferdig. Når den er ferdig kommer vi til påtalestadiet i saken og da først vil en person i påtalemyndigheten avgjøre om saken skal henlegges eller ikke, sier professor Øyen.

Enn så lenge står siktelsen i denne saken ved lag. Nå gjenstår altså flere avhør samt svar på den endelige obduksjonsrapporten.