Mor forventer at siktelse droppes etter «gripende avhør»

Moren til 13-åringen som ble funnet død i Valdres har vært gjennom et nytt, flere timer langt avhør med politiet. – Dette burde aldri vært en straffesak, sier forsvarer Aasmund Sandland.

Moren til den avdøde 13-åringen forlater Gjøvik politistasjon

LØSLATT: Her forlater moren politistasjonen på Gjøvik etter fengslingsmøtet for to uker siden. Hun ble hentet av sin forsvarer.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Politiet jobber fortsatt med å kartlegge omstendighetene som førte til at den 13 år gamle jenta døde på en hytte i Valdres nyttårsaften. Moren i 40-årene er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, men har blitt løslatt fra varetekt.

Den 13 år gamle jenta ble begravet i forrige uke. Onsdag var moren i et flere timer langt avhør med politiet. I forbindelse med fengslingsmøtet i Gjøvik tingrett for to uker siden, kom det frem at moren mente datteren døde av anoreksi.

Moren til 13-åringen og hennes forsvarer i Gjøvik tingrett

KRITISK: Forsvarer, Aasmund Sandland, mener moren aldri burde ha vært siktet. Her fra fengslingsmøtet i Gjøvik tingrett for to uker siden. Bildet er sladdet av NRK.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

«Gripende» avhør

Ifølge forsvarer Aasmund Sandland forklarte moren seg onsdag mer i detalj om både tiden før nyttårsaften og selve nyttårskvelden, uten å endre forklaring.

– Jeg kan ikke gå inn på innholdet i avhøret, men det var et langt, omfattende og ganske gripende avhør. Det var en utdyping av det hun har forklart i retten under fengslingsmøtet, sier Sandland.

Sandland mener det var feil av politiet å sikte moren, og hevder dette ble enda tydeligere etter gårsdagens avhør.

– Etter hvert som man får mer innblikk i saken fremstår siktelsen som mer og mer absurd. Det er snakk om omsorgssvikt, og realiteten er jo det motsatte. Hun har gjort det som kan gjøres av en forelder i den situasjonen hun befant seg i.

– Det skulle aldri vært en sak, så jeg forventer at siktelsen droppes rimelig raskt, sier Sandland.

13-åring funnet død i Valdres

DØD: På denne hytta i Valdres ble den 13 år gamle jenta funnet død nyttårsaften, etter at moren selv ringte ambulansepersonell.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Oppsummerende avhør

Moren i 40-årene var lenge for dårlig til å avgi en forklaring til politiet. Ifølge Sandland er hun fortsatt inne i en sorgprosess som er svært tung.

Politiet planlegger nå minst et oppfølgende avhør av den siktede kvinnen, som skal ha en mer oppsummernede karakter.

Dette avhøret skal etter planen gjennomføres neste uke.

Paralelt pågår avhør med andre familiemedlemmmer, deriblant 13-åringens besteforeldre. I tilllegg etterforsker politiet kontakten moren og 13-åringen har hatt med barnevern og helseapparat.

Ytring: Barns død og media

– Står som den er

Mari Lauritzen Hasle

STÅR VED LAG: Innlandet politidistrikt, her vef politiadvokat Mari Lauritzen Hasle, sier siktelsen mot moren står ved lag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle i Innlandet politidistrikt sier politiet fortsatt gjennomgår informasjon ga i sitt første avhør til politiet.

– Vi vil ha nye avhør av siktede om kort tid og etterforskningsledelsen er i gang med forberedelser til de avhørene, sier Hasle.

Hun opplyser videre at politiet er i gang med gå gjennom beslag gjort på hytta, samtidig som man venter på den endelige obduksjonsrapporten.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viste at avmagring kan ha vært årsaken til dødsfallet. Det er foreløpig ukjent når den endelige obduksjonsrapporten er klar.

– Siktelsen mot moren står som den er foreløpig, sier kommunukasjonsrådgiver Kari-Anne Dobloug til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger