Hopp til innhold

13-åring funnet død på denne hytta

VALDRES/GJØVIK (NRK): 13-åringen som ble funnet død nyttårsaften skal ha vært sammen med moren på denne hytta i Valdres før hun døde.

13-åring funnet død på denne hytta i Valdres

Den 13 år gamle jenta ble funnet død på denne hytta i Valdres. Søndag kveld sto en sivil politibil på stedet.

Foto: Geir Randby / NRK

Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt og for å ha unnlatt å gi datteren hjelpen hun trengte for å overleve. Jenta ble skrevet ut av skolen i Bærum etter høstferien bekrefter kommunen overfor NRK.

Moren skal deretter ha tatt med seg datteren til en hytte i Valdres. Her ble hun funnet død nyttårsaften, etter at et helikopter fra Norsk Luftambulanse og en ambulanse hadde blitt sendt til stedet.

Det skal ha vært jentas mor i 40-årene som ringte nødnummeret, 113. I etterkant meldte personell fra luftambulansen fra til politiet, fordi det var forhold rundt dødsfallet man reagerte på.

– Var sammen da hun døde

Håvard Fremstad

Morens advokat, Håvard Fremstad, opplyser at han ikke har snakket med sin klient ennå. Det har heller ikke politiet, og det er derfor uklart hvordan hun stiller seg til siktelsene.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Politiet mener at de begynner å danne seg et bilde av hva som skjedde, men har foreløpig ikke uttalt seg om dødsårsak. Den foreløpige obduksjonsrapporten skal etter planen være klar mandag.

Moren og datteren skal ha vært alene da dødsfallet skjedde. Ifølge politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt jobber politiet ut fra en teori, uten at hun ønsker å kommentere dette nærmere.

– Så langt vi vet var det moren som var sammen med datteren på nyttårskvelden, da hun døde. Det er helt avgjørende for oss å få snakket med henne, sier Dalsveen.

Etter dødsfallet har moren blitt ivaretatt av helsevesenet. Politiet har ikke kunnet avhøre henne på grunn av tilstanden hun er i.

Mølladammen skole i Bærum

13-åringen var elev ved Mølladammen skole i Bærum fram til i fjor høst. Politiet har fått opplysninger om at moren skal ha søkt om at jenta skulle få hjemmeundervisning etter at hun ble meldt ut fra skolen.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

Følger opp med offentlige instanser

Dalsveen forteller at Innland politidistrikt har kalt inn mannskaper fra ferie for å forsøke å løse saken. Kriminalteknikere, med bistand fra Kripos, har undersøkt hytta der jenta ble funnet død.

Søndag kveld var hytta tilsynelatende tom, men en sivil politibil sto i oppkjørselen.

Herikstad i Bærum kommune

Siv Herikstad i Bærum kommune sier elevene ved skolen der jenta var elev fram til i fjor høst har reagert på dødsbudskapet med stor sorg.

Foto: Stig Jarvik / NRK

Etter det NRK kjenner til skal barnevernet i lengre tid ha vært involvert i saken.

– Vi skal følge opp mot andre offentlige instanser og etater, for å se om andre har vært involvert når det gjelder jenta og moren, sier Dalsveen.

I slutten av november ble politiet bedt om å sjekke boforholdene på hytta, der 13-åringen senere ble funnet død.

Politiet hadde fått beskjed om ikke å gi seg til kjenne, og de dro derfor til adressen i en sivil bil. Ingen var på stedet da politiet var der, og de dro derfor fra stedet.

Over tid

Overfor NTB legger hun til at politiet mener den angivelige omsorgssvikten har pågått over tid.