Etter ti dager i verdens tøffeste hundeløp har malamutene labbet seg i mål

Som første mann med fullt malamutspann kom Christer Afséer i mål – fire dager etter vinneren.

Christer Afséer

Med åtte Alaskan Malamutes i spannet kom Christer Afséer inn på Alta camping etter 1068 kilometer. Tre dager og 18 timer bak vinneren, og med en samlet gangtid på 133 timer og 54 minutt.

Foto: Trond Anton Andersen / Finnmarksløpet

– Det har vært en fysisk og mental prøve å være ute så lenge. Man får ikke så mye hvile. Men motivasjonen har vært klar. Man må være sta for å holde på, og jeg har kjempet til det siste, sier svenske Afséer.

Han ble historisk idet han krysset målstreken i Finnmarksløpet 2017. Fire dager etter vinneren, etter ni dager og 18 timer ute, kom han inn med et renrasa malamutspann ved sjekkpunkt i Alta.

Det er et tøft løp de har vært gjennom. Europas lengste løp, og muligens verdens tøffeste. Og med tidsbegrensning tas det ikke hensyn til verken rase eller vær og vind.

– Nå gjorde det denne gangen da, men det ble veldig tøft for de siste spannene. Etter de fremste kom det snøfall, så alle sporene var borte, sier Afséer.

Finnmarksløpet 2017

Hunderasen alaskan malamutes er renrasede polarhunder. De kan beskrives som traktorer, i motsetning til sportsbilene alaskan husky. Malamutene har mye lavere snitthastighet, er tyngre og har mye mer pels.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Fart på hundene

Engasjementet har vært stort for å få malamutene til mål. Selv om svensken har vært ute i mye vær og vind, har han fått med seg oppmerksomheten.

– Jeg ble veldig overrasket. Det var helt fantastisk, sier Afséer.

Trond anton andersen

Trond Anton Andersen, presseansvarlig i Finnmarksløpet, er imponert over engasjementet Christer Afséer har skapt. – Det betyr mye for løpet. Det gir en enorm publisitet, fordi det er en fantastisk historie. Vi har mange flere likes og delinger på Facebook kontra de med huskyer. Målgangen til Christer kommer til å få skyhøy rekkevidde, sier han.

Da hundekjøreren gikk i mål klokken 05:55 tirsdag morgen sto Trond Anton Andersen i Finnmarksløpet klar med den velkjente filmmusikken fra Vangelis' «1492: Conquest of Paradise».

– Det var en enorm lettelse, for i likhet med mange tusen mennesker har vi håpet at Christer skulle komme seg ned fra Jotka. Nå har han gjort det, og det var rått, sier Andersen.

Han skryter av hundekjøreren.

– Christer er ikke en mann som skryter av seg selv, men han er ekstremt flink. Det er vanskelig å få denne typen hunder til å gå i fart. Det har han klart, og det synes jeg er en enorm prestasjon, sier han.

Målgang nr. 22, Christer Afséer.

Posted by Finnmarksløpet on Monday, March 20, 2017

– En soleklar vinner

Henrik Stachnau kom inn mandag morgen, og ble den første som gjennomførte med 13 grønlandshunder og en Alaska Malamute. Afséers spann med bare malamuter har aldri kommet i mål i Finnmarksløpet før.

– Det er en rå prestasjon. Å være i sporet så lenge som Christer har vært, er lenge. I mine øyne er han en soleklar vinner, sier NRKs hundekjørerekspert Hans Petter Dalby.

– Det krever så mye mer fysisk og psykisk når det går så sakte. Og forholdene for hundene er ikke optimale, det har vært mildt i år. Det er nok derfor han valgte å kjøre sisteetappen på natten, med så lave temperaturer som mulig, sier han.

På spørsmål til Afséer om han stiller med malamutene også neste år, er Andersen rask med å svare først:

– Klart han gjør, ivrer Andersen.

– Vi får se, sier Afséer beskjedent.

Finnmarksløpet 2017

Mens andre har minst tre handlere, har svenske Christer Afséer nøyd seg med handleren Tor-Einar Kristensen fra Kirkenes.

Foto: Ksenia Novikova / NRK