Knuste konkurrenten på innspurten: Jahnsen vinner av Finnmarksløpet 2017

Det ble en knallhard thriller over Finnmarksvidda, men 51 år gamle Petter Jahnsen hadde de raskeste hundene.

Vinner av F1000.

Se det første intervjuet med vinner Petter Jahnsen her.

Ikke siden 2008 har det vært så tett og jevnt under Finnmarksløpet som i dag. Det ble tidenes mest dramatiske innspurt, der Marit Beate Kasin fra Notodden og Petter Jahnsen fra Tufsingdalen kjørte skulder mot skulder nesten siden Karasjok.

Da det var 50 kilometer igjen ble det svært tett mellom de to kjørerne, og ved to timer igjen til mål rykket Jahnsen forbi 34-åringen.

I en jevn hastighet på 12,2 kilometer i timen føk han fram og dro seieren i havn. Med ni slitne huskyhunder kan en lettrørt vinner innse at det endelig satt.

– Ja, det var deilig. Dette er ubeskrivelig, hundene har vært helt fantastiske, sier Jahnsen.

– Det har vært tider der jeg har tenkt at jeg faen ikke kommer i mål. Det har vært tøft. Så forskjellen på total katastrofe og å vinne er stor, sier en lykkelig vinner av Finnmarksløpet 2017.

Petter Jahnsen

Petter Jahnsen ble vinner av Finnmarksløpet 2017.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Overraskende seier

Jahnsen er en veteran i langdistanse hundekjøring i Norge, med utallige starter i alle de lange løpene i landet. Han har vunnet Femundløpet så sent som i 2016, men Finnmarksløpet har gitt Pete, som han kalles, mange slag i ansiktet. På de syv foregående forsøkene i Finnmark er beste plassering nummer 5. I fjor, da han hadde sjansen til å vinne både Femundløpet og Finnmarksløpet innenfor én og samme sesong, ble han nr. 12 i Finnmark. Han har brutt løpet fire ganger.

Men i sitt åttende forsøk klarte sympatiske Pete fra bygda Tufsingdalen i Os kommune i Nord-Østerdalen endelig å komme øverst på pallen, etter et perfekt gjennomført løp.

– Det har vært mye vær. Jeg har mange ganger trodd at jeg ikke skulle komme til mål. Men det gjelder jo å ikke gi seg.

Jahnsen var ingen av de klare favorittene foran årets løp, men har virkelig imponert i løypa. Han har hatt ledertaket flere ganger, med litt veksling mellom Kasin.

Men i år gikk det altså helt inn!

Rex og Rocky
Foto: Knut-Sverre Horn, NRK

To ganger 2. plass

Marit Beate Kasin

Marit Beate Kasin har gjort et utrolig løp, og har på to år gått fra å være "rookie" til å være to ganger 2.plassvinner.

Foto: Finnmarksløpet

Under en halv kilometer og 12 minutter bak vinneren, klokken 21:00, kom Kasin i full fart over målstreken, og ble nummer to i Norges tøffeste hundeløp.

– Jeg trives tydeligvis på andreplass. Det har vært en ordentlig duell i hele dag, sier hun etter målgang.

– Jeg hadde seieren i boks, men så glapp den. Jeg har hatt et veldig godt løp. Det beste hundespannet jeg har hatt noen gang. Vi får komme tilbake og vinne neste år, sier Kasin.

Marit Beate Kasin kom også i fjor kjørende inn på en andreplass, og ble samtidig norgesmester. 2015 var det første året hennes på 1000-kilometeren i Finnmarksløpet, og ble da kåret til den beste førstegangskjøreren.

I år har hun møtt på flere utfordringer. Hundene har hatt mageproblemer, og hun har mistet spannet midt på vidda i snøfokk. Da hun skulle ut fra Sirbma var det så dårlig vær at hun måtte få drahjelp av de andre kjørerne før hun la ut igjen.

Hun brukte de første sekundene etter målgang til å få det store oppmøtet til å klappe lederhunden på ni år av. Han har gått sitt siste hundeløp.

Lasse Austgardsen, Kristoffer Halvorsen, hjemmefavoritten Kristian Walseth og Ola Brennodden Sunde er ventet inn i løpet av kvelden.

Petter Jahnson er vinner av Finnmarksløpet 2017. Se målgangen her.

Tidligere år

I fjor ble svenske Petter Karlsson historisk i Finnmarksløpet. Ingen utenlandske kjørere hadde vunnet løpet på over 22 år før han krysset målstreken i Alta sentrum.

Han var storfavoritt foran årets løp, men måtte trappe ned gullkampen da både han og hundene ble rammet av mageproblemer.

I Finnmarksløpet 2015 vant Sigrid Ekran 1000 km – for andre gang.