Hopp til innhold

Vil pynte fjellandskap med 35 tonn glasskunst

Et øde fjellandskap i Måsøy kommune skal pyntes med seks glasskuber, hver på 5,5 tonn. Kunstneren, Roni Horn fra USA, er inspirert av tibetanske begravelsesskikker. I Måsøy møtes ideen med forsiktig skepsis.

glasskuber

Glasskuber som dette skal plasseres ut på Bakfjordfjellet i Vest-Finnmark. Prosjektet er en del av utsmykningen av Nasjonal Turistvei. Hver enhet veier 5,5 tonn.

Foto: Svein Rønning

I februar og mars skal de massive glasskonstruksjonene støpes i Mainz i Tyskland. Med en høyde på 1,5 meter og en bredde på 1 meter, vil de seks glasskubene ruve i landskapet på Bakfjordfjellet, et øde område to mil sør for kommunesenteret Havøysund.

Bakfjordfjellet

Fra befaringen på Bakfjordfjellet høsten 2017. I dette området er glasskubene planlagt satt ut i terrenget.

Foto: Privat

Inspirert av Tibet

– Kunstverket heter Air Burial, eller luftbegravelse, for å oversette det litt brutalt. Det er basert på begravelsesritualer fra Tibet, hvor de døde blir skåret opp og lagt ut til gribbene. Når gribbene har spist det som er mykt, blir skjelettet knust. Til slutt er alt borte, sier kurator og kunstnerisk ansvarlig for Nasjonal Turistvei, Svein Rønning.

Det er billedkunstner Roni Horn fra USA som står bak ideen. I fjor høst besøkte hun fjellområdet sammen med Rønning og representanter fra Statens vegvesen.

– Horn har lagd mange glassobjekter opp gjennom årene, og dette er de siste glasselementene hun lager. Kunstneren er dypt fascinert av de tibetanske ritualene. Derfor ville hun lage glasskunst som over tid forvitrer, og til slutt blir borte. Hun har for øvrig frasagt seg honorar for denne jobben, sier Rønning.

Roni Horn

Roni Horn er en internasjonalt kjent billedkunstner, som har levert en rekke verk i både hjemlandet USA og andre land.

Foto: Wikipedia Commons

Nasjonal Turistvei

Én glasskube skal plasseres ved riksvei 889, som har status som Nasjonal Turistvei. De resterende kubene skal settes ned i landskapet for å lokke folk ut i terrenget. Utsmykningen er det foreløpig siste prosjektet langs veistrekningen, som med sine seks mil er den nordligste av de offisielle turistveiene i Norge.

Reidun Mortensen

Ordfører i Måsøy, Reidun Mortensen, er bekymret for konsekvensene om glasskonstruksjonene forvitrer i naturen.

Foto: Privat

Skeptisk ordfører

– Vi har jo ventet på hvilket kunstprosjekt som skal bli en del av denne veien, og når den først kommer, er vi selvsagt glade for det, sier ordfører i Måsøy, Reidun Mortensen (Sp).

Hun uttrykker likevel skepsis til prosjektet.

– Det kan jo ta uendelig mange år før det går i oppløsning. Min første reaksjon er derfor – hvordan skal det gå med dyrene? Vi har rein og rev, samt fugleliv. Jeg er også bekymret for at folk kan skade seg på kunstverket, og det er vel ikke meningen, sier Mortensen.

Rønning bekrefter at glasskubene har en konstruksjon som gjør at de over tid vil forvitre.

– Kjernetemperaturen på glasskubene og temperaturen rundt utgjør så stor forskjell at de etter hvert vil sprekke opp og falle fra hverandre. Til slutt vil det kun være glasshauger som ligger igjen. Hvor lang tid dette vil ta, er det foreløpig ingen som vet, sier han.

Lover forsvarlig håndtering

Jon Andresen er leder for turistveisatsingen, og hevder det ikke er grunn til bekymring for at knust glass skal bli liggende i terrenget.

– Som alt annet vi har gjort og bygd rundt omkring, blir det en prosess der vi følger med hvordan ting utvikler seg. Det er vår jobb å sørge for at dette blir gjort på en forsvarlig måte, sier han.

Prosjektet har en kostnadsramme på 12 millioner kroner.

Svein Rønning

– Kjernetemperaturen på glasskubene og temperaturen rundt utgjør så stor forskjell at de etter hvert vil sprekke opp og falle fra hverandre. Hvor lang tid dette tar, er det foreløpig ingen som vet, sier kurator Svein Rønning.

Foto: Privat

Flere nyheter fra Troms og Finnmark