Normal

Vil ikke stille ultimatum på syriske flyktninger

Troms Frp går langt i å anytyde at de vil bryte regjeringssamarbeidet på grunn av syriske flyktninger. Ronny Berg, leder av Finnmark Frp, ønsker ikke å stille seg bak dette.

Syrisk flyktning i Istanbul

Et syrisk flyktningebarn i Istanbul i fjor.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Ronny Berg

Ronny Berg understreker at Frp har sagt nei til 10 000 syriske flyktninger.

Foto: Kai Erik Bull

– Fremskrittspartiet sier nei til 10 000 syriske flyktninger – noe Siv Jensen var tydelig på fra landsmøtetalen sin. Vi ønsker å hjelpe i nærområdene, sier Ronny Berg leder av Finnmark FrP.

Denne helga deltar han på partiets landsmøte som avholdes ved Gardermoen.

I et resolusjonsforslag på landsmøtet skriver Troms FrP at «om et flertall på Stortinget tvinger regjeringen til å gjennomføre et slikt forslag, må Fremskrittspartiet ta de politiske konsekvensene av det»

– Ikke ultimatum

Fylkespartiet avviser ikke overfor NRK at dette innebærer at de vil bryte regjeringssamarbeidet på grunn av flyktningene.

Berg viser til at det nå skal forhandles om forslaget.

– Hva de andre partiene måtte mene, får bli opp til dem. FrP har sagt nei til 10 000 syriske flyktninger. Skal man øke dette, må det gjøres via statsbudsjettet i 2016. Det vil være en diskusjon som vil komme da, sier han.

– Men stiller Finnmark Frp seg bak å bryte med regjeringen?

– Jeg ønsker ikke å stille noe ultimatum. Nå skal dette forhandles om. Kvoteinntaket er allerede økt, og så får vi diskutere dette med de andre partiene. Selv Ap har sagt at selv om de er villige til å akseptere 10 000 flyktninger, er de åpen for å diskutere dette for å få et breiest mulig flertall. Da skal vi også kunne gå inn i forhandlinger med åpenhet rundt det.

To millioner på flukt

Også Akershus Frp og Buskerud FrP går langt i å antyde at partiet ikke kan fortsette i regjering dersom Venstre og KrF bidrar til et stortingsflertall om å ta imot 10.000 syriske flyktninger.

Mer enn to millioner mennesker har flyktet fra Syria på grunn av borgerkrigen. Mange lever under svært vanskelige forhold i flyktningeleirer i nabolandene.

– Berg, du sier dere vil hjelpe flyktninger i nærområdene. Kan ikke det være problematisk i forhold til at områder er fylt opp?

– Det er ingen tvil om at å øke bevilge i nærområdene vil hjelpe mange, mange flere enn å ta en del ekstra hit og hjelpe mindre, sier Berg.