NRK Meny
Normal

Treneren så tidlig talentet til historiske Signe

Det har fortsatt ikke helt gått opp for Signe Marie Fidje Store (20) at hun er historisk, men hennes brytetrener i Tana så tidlig at Signe kunne nå langt.

Signe Marie Fidje Store

Bryteren Signe Marie Fidje Store fra Tana i Finnmark, er stolt over å kunne stille i OL til sommeren, som den første kvinnelige norske bryteren i OL.

Foto: Per-Kristian Støvring / Mattekanten

– Det er fortsatt veldig merkelig å tenke på at jeg skal delta under OL i Rio de Janeiro i sommer. Men det er jo kult! stråler tanabryter Signe Marie Fidje Store (20).

Dagen etter at hun kvalifiserte seg for OL-deltakelse, som Norges første kvinnelige bryter, klarer hun enda ikke helt å skjønne hvor stort det er.

Det var likevel ikke helt uten vansker at hun sikret seg OL-plassen.

Fikk vridning i kneet

– I første kampen når jeg brøt mot Bulgaria, så hadde hun kneet mitt i en posisjon hvor det ble veldig vridd. Jeg kjente knevridningen under kampen og ble overrasket over at dommerne ikke blåste på det, for du har egentlig ikke lov å vri mye på kneet.

På grunn av adrenalinet i kampen ble vridningen og smerten holdt i sjakk, helt til etter semifinalen.

– Da jeg klarte seier og OL-kvalifisering var det bare lykkerus, så heller ikke da kjente jeg noe. Men etterpå når kroppen slappet av og jeg senka skuldrene, merket jeg at her var det noe som ikke stemte.

Bryteren skal få sjekket kneet hos fysioterapeuten i løpet av mandagen, men foreløpig tror hun ikke det er så ille.

Signe Marie Fidje Store

Her skjønner Signe Marie Fidje Store at hun er klar for OL, og følelsene tar overhånd.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Motivasjons-«boost»

Signe har også fått et ekstra motivasjons-gir etter å ha sikret seg OL-plassen.

– Bryting er stort i Europa, og er det kontinentet der det er vanskeligst å kvalifisere seg til OL, for det er utrolig mange gode brytere her, sier hun.

– Hvordan er det da mulig?

– Godt spørsmål. Det er helt sykt at jeg har fått det til. Det betyr veldig mye, og det fins ingen bedre tilbakemelding for alt jeg har lagt ned enn dette, smiler Signe.

Tanabrytere

Her er Signe Marie sammen med sin trener i Tana bryteklubb, Frode Gundersen, og (t.v.) klubbvenninne fra Tana, Gunn Rita Boine i 2013.

Foto: Privat

Merket talentet tidlig

Treneren hennes i Bryteklubben Tana, Frode Gundersen, sier han tidlig merket talentet hos Signe.

Han trente henne fra hun var 9 til 16 år, og synes det er ekstra bra at hun lykkes som førsteårs senior.

– Jeg husker da hun var 13 år og dro til Polen på et internasjonalt stevne. Hun kom hjem med bronsemedalje i en ungdomsklasse, tre år før tida. Da tenkte jeg at hvis hun bare får fortsette, og holder fokus, da kan hun nå langt, sier Gundersen.

Lørdag fikk Gundersen rett i det, da han så Signe kvalifisere seg som første norske kvinnelige bryter til OL.

– Tårene trillet som bare det da jeg så det på TV. Alle vil til OL, men bare noen få klarer det. At Signe skulle klare det, i sin eneste mulighet i år, er bare fantastisk, sier han.