Hopp til innhold

Tidligere forsvarssjef: – Finnmark kan ikke forsvares med bakkestyrker

Finnmark har lenge vært ansett som umulig å forsvare, sier general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Forsvarsøvelse i Finnmark

General og tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, sier at Finnmark er umulig å forsvare med bakkestyrker på grunn av det store arealet.

Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB scanpix

– Finnmark forblir et fylke med sprettert uten tunge våpen, mens Russland ruster opp på andre siden av grensen, sa redaktør i Finnmark Dagblad, Arne Reginiussen, under en debatt i Finnmarkssendinga i dag.

– Det er mye riktig i den påstanden, sier general og tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen.

Han forteller at når de tidligere så for seg trusselen fra Sovjetunionen, anså de Finnmark som umulig å forsvare. Han mener fremdeles at Finnmark ikke kan forsvares med bakkestyrker.

Grensejegere

Regjeringen foreslår å styrke grensevakta i Sør-Varanger med et jegerkompani med 150 soldater og 50 ansatte offiserer. Avdelingen skal utstyres med antiluftvern og panserbrytende våpen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Umåtelig stort område

Regjeringen foreslo i forrige uke å styrke grensevakta i Sør-Varanger med 150 soldater og 50 ansatte offiserer. Avdelingen skal styrkes med antiluftvern og panserbrytende våpen.

– Målet med bevæpnet styrke er at en eventuell trussel skal tenke seg om, sa Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen til NRK.

Men at bakkestyrkene i fylket skulle klare å stoppe en trussel, har aldri vært sannsynlig.

Forsvarssjef Sverre Diesen

General og tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, sier at trusselbildet har endret seg.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– I Finnmark var det bare planlagt forstyrrende og forsinkende operasjoner, og så var hovedforsvarsområdet lagt i det sterke terrenget i Troms, sier Diesen.

I dag sier Diesen at situasjonen er annerledes. Men en ting er likt, avstanden i Finnmark.

– Trusselen er på mange måter mindre, men den er mye mer uforutsigbart med hensyn til hva slags angrep det blir, og hvor det inntreffer. Det som i dag gjør Finnmark vanskelig å forsvare med bakkestyrker er at det er et så umåtelig stort område som vi aldri vil komme i nærheten av å ha tilstrekkelig mange styrker til å forsvare overalt hvor det kan dukke opp en trussel.

– Bare et stykke geografi i deres strategiske posisjoner

Ståle Ulriksen er forsker ved Sjøkrigsskolen og Norges utenrikspolitiske institutt. Han tror det er mer sannsynlig at Russland vil gå sjøveien til Troms om et angrep mot Norge skulle komme.

Nupi-forsker Ståle Ulriksen

Ståle Ulriksen, forsker ved Sjøkrigsskolen og Norges utenrikspolitiske institutt, sier at Norge kan havne midt i Russlands strategiske posisjoner.

Foto: Nupi

– Russland er flinke til å ha styrker som opererer raskt. Hvis det skulle bryte ut til krig, vil det være viktig for Russland å sikre seg de strategiske områdene som de kan benytte seg av for å flytte sitt forsvar lenger frem. Da er det mer sannsynlig at de vil tenke på Troms enn Finnmark.

Ulriksen tror det er lite sannsynlig at det skal bryte ut en konflikt mellom Norge og Russland, men det er ting som bekymrer han i forhold til andre land og Russland.

– Dersom det for eksempel blir krig mellom Russland og Tyrkia, vil Russland bli "tvunget" til å presse defensive tiltak i nord. Da spiller det ingen rolle hvor godt eller dårlig forholdet mellom Norge og Russland måtte være. Da er vi bare et stykke geografi som ligger midt i deres strategiske posisjoner.