Synne ble nordisk mester i bryting

Hun er 16 år, og har stø kurs mot internasjonalt toppnivå i bryting. Etter flere NM-gull er Synne Haagensen fra Tana blitt nordisk mester.

Synne M. Haagensen, nordisk mester i bryting

Synne M. Haagensen med beviset for at hun er best i norden i sin klasse. Nå drømmer hun om EM i Sarajevo i juli.

Foto: Kaja Bergersen

– Det er bare kjempemorsomt! Vi har jo jobbet målrettet mot dette, og når det blir gull, betyr jo det at man har gjort noe riktig, sier 16-åringen, som går på Wang toppidrettskole i Fredrikstad.

Lørdag gikk Synne M. Haagensen helt til topps under nordisk mesterskap i Kolding i Danmark, og vant klassen ungdom kvinner 56 kilo etter tre seire.

Vil til EM

– Akkurat nå satser jeg knallhardt mot EM i Sarajevo i slutten av juli. Og nå når jeg er blitt nordisk mester øker jo sjansene for at jeg får komme dit, sier Haagensen, som representerer Bryteklubben Tana.

– Hvilke muligheter har du for å lykkes på dette nivået?

– Treneren min i Fredrikstad tror jeg har gode muligheter til å få medalje, så jeg får stole på ham, smiler hun.

Ble inspirert av pappa

Haagensen fikk tidlig sansen for brytesporten, og reiste ofte rundt i Finnmark sammen med sin far for å se på brytestevner.

– Pappa drev også med bryting da han var liten, og selv syntes jeg det så veldig morsomt ut. Det handler ikke bare om å utfordre det fysiske, man må tenke ganske mye mens kampen pågår. Alt kommer an på hvem man møter. Det skjer noe hele tiden, slik at man må kontinuerlig planlegge hvordan man selv skal få inn et angrep, forklarer Haagensen.

Frode Gundersen og Synne Haagensen, Bryteklubben Tana

For treneren inntil i fjor, Frode Gundersen, betyr det mye at hans tidligere elev har tatt et langt steg videre. Bildet er fra NM i Tønsberg i mars. Haagensen vant gull, og ble også kåret til mesterskapets beste kvinnelige bryter.

Foto: Bryteklubben Tana

Jublet for gull

Fram til i fjor var det Frode Gundersen som hadde treneransvar for den unge bryteren. I går hadde han ekstra grunn til å juble.

– Vi visste at hun var god for å kjempe om en medalje, men at hun skulle ta gullet var veldig overraskende, sier han.

Han har trent Haagensen i mange år, og skjønte raskt at hun hadde et talent for denne idretten.

– Som 13-åring ble hun norgesmester i klassen inntil 15 år. Da fikk vi troen på at hun kunne komme langt. At hun har havnet på toppidrettsgymnaset i Fredrikstad er veldig bra, og det så jo vi et tydelig eksempel på i går, sier han.

Håper på oppsving i Tana

Nå håper Gundersen at prestasjonen til hans tidligere elev skal friste flere til å bli en del av brytemiljøet i Tana.

– Vi er vel 100 medlemmer i bryteklubben, men av disse er det få som er aktive. Kanskje kan oppmerksomheten rundt Synnes prestasjon endre på dette, sier han.

Finnmark var representert med to kvinnelige brytere under mesterskapet. Kaja Bergersen fra Kirkenes Atletklubb fikk sølvmedalje i klassen ungdom kvinner 52 kilo