Hopp til innhold

Svein ga husly til 120 asylsøkere under nordlyset: – De ble redde

Det asylstrømmen over grensen fra Russland tok til, ga det en næringsvei for små reiselivsbedrifter i Nord-Norge i lavsesongen.

Asylsøkere

Mange reiselivsaktører i Nord-Norge fikk en nyttig biinntekt i lavsesongen da strømmen av asylsøkere i høst tok til. Bildet brukes i markedsføringen av reiselivsprodukter på Stabbuarsdalen Resorts hjemmesider. Svein Sjøveian er avdelingsleder av akuttmottaket og blir daglig leder for Stabbursdalen Resort når mottaksvirksomheten er over.

Foto: Privat/Stabbursdalen Resort

Stabbursdalen akuttmottak i Porsanger i Finnmark har eksistert i omtrent fire uker og har omtrent like lang tid igjen å eksistere.

Egentlig heter det Stabbursdalen Resort, og tilbyr hytteutleie til turister. Men da strømmen av asylsøkere tidligere denne høsten for alvor tok til, ble bedriften i likhet med en rekke andre norske reiselivsbedrifter spurt om å hjelpe til.

Svein Sjøveian er avdelingsleder for Stabbursdalen akuttmottak. Han forteller at blant de 120 personene de har gitt mat og husly til, har mange lurt på om det lusker farlige dyr i skogene rundt.

Men da nordlyset plutselig flommet over himmelen, ble flere direkte bekymret.

– De forsto ikke hva det var for noe, og ble redde. Noen trodde at nordlyset farlig og skulle ta dem, forteller han.

Men etterhvert skulle holdningen til nordlyset endre seg dramatisk. Mer om det senere.

– Samfunnsoppdrag

17 nasjonaliteter har vært innom mottaket, de fleste fra Syria og Afghanistan. Dette mener Sjøveian har gått såpass bra at han gjerne gjør det igjen:

– Spesielt på denne tiden av året når det ikke er så stor turisttrafikk, er det klart at dette kan vi få til i fremtiden også, sier han.

Storskog grensekontrollsted

Storskog grensekontrollsted i Finnmark har opplevd en strøm av asylsøkere denne høsten. Kapasiteten i grensekommunen Sør-Varanger har vært sprengt.

Foto: Amund Trellevik/NRK

En oversikt fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at det i Nord-Norge er etablert 28 midlertidige mottak, med en total kapasitet til å huse mer enn 2600 mennesker. Reiselivsbedrifter har kunnet tjene penger i lavsesongen, og mange har drevet mottakene selv.

UDI forteller at hver seng hvert døgn koster dem mellom 650 og 700 kroner inkludert mat. Bjørn Fridfeldt, regiondirektør for UDI, sier at reiselivet i fremtiden på nytt kan bli spurt om hjelp dersom en akutt situasjon oppstår.

– Jeg vil også tippe at reiselivsnæringen er med på løpet. Mange aktører har en hvilesesong når det kommer høst, vinter og tidlig vår, så dette kan være en måte å plusse på inntektene. Men jeg tror også mange ser på det som et samfunnsoppdrag, sier han.

Ble «nordlysturister»

Strømmen av asylsøkere har gått ned, og de fleste kontrakter med reiselivet i nord vil bli avsluttet rundt nyttår.

Svein Sjøveian innrømmer at det er penger å tjene, men sier samtidig at motivasjonen for å drive et mottak har vært todelt:

– Å kunne hjelpe andre mennesker, og noen av dem er jo virkelig i nød. Det har gitt meg mye i disse ukene, sier han.

– Hvordan gikk det egentlig med asylsøkernes forståelse for nordlyset?

– Etter at de ble forklart at dette er et naturlig og helt ufarlig fenomen, ble de rolige. Mange har valgt å ha våkenetter, slik som turister, der de har sitter oppe og beskuer nordlyset.