Storaksjon mot fiskebruk: Ansatte jobber over 70 timer i uken

Politiet og en rekke offentlige etater gikk tirsdag til aksjon mot Måsøybruket i Finnmark. Flere ansatte karakteriserer arbeidsforholdene som elendige, med arbeidsuker på over 70 timer.

Fiskebruk Måsøy

Fiskebrukets ansatte og daglig leder Ari Pietikainen (i midten) er samlet i fiskebrukets spiserom under dagens storkontroll av bedriften. Både politiet, Arbidstilsynet, Sjøfartsdirektoratet, Fiskeridirektoratet, Skatt Nord og Kystvakten var med på aksjonen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Ansatte skal ha blitt sagt opp uten grunn.

Mange har ikke arbeidskontrakter og får ikke lønnsslipper, og ingen vet hvor mye som trekkes fra deres lønninger hver måned – eller hvorfor.

Måsøy fiskebruk

Fra venstre: Seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Magne Kristensen, fiskebrukeier Ari Pietikainen og Rune Nordbakk, leder av økoteamet i Vestfinnmark politidistrikt.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Det er noen av anklagene som den senere tiden er kommet mot Måsøybruket i Måsøy kommune i Vest-Finnmark, og som var grunnen til at politiet, Arbeidstilsynet, Fiskeridirektoratet, Skatt Nord, Sjøfartsdirektoratet og Kystvakten tirsdag formiddag gikk til en koordinert storaksjon mot bedriften.

Vet ikke hvor mye som trekkes

'De ansatte forteller NRK at arbeidsforholdene ved bruket, som tar imot både fisk og krabbe, er kritikkverdige.

En tidligere ansatt som ble sagt opp skal nå ha politianmeldt sin tidligere arbeidsgiver.

– Jobben her er veldig tung. Jeg har arbeidsuker på over 70 timer, men får utbetalt 18.000 kroner hver måned. I kontrakten min står det at jeg skal ha over 30.000, men jeg får ikke lønnsslipp. Så jeg vet ikke hvor mye som blir trukket av lønna mi, sier Aleksander Kayudin, opprinnelig fra Murmansk i Russland.

Fiskebruk Måsøy

Alexander Kayudin fyller ut skjema fra Fiskeridirektoratet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Det var gode lønns- og arbeidsforhold som lokket Kayudin til Finnmark. Først jobbet han som skipsagent i Kirkenes før ferden gikk videre til Måsøy kommune og fiskemottak.

– Jeg har en familie å forsørge hjemme i Russland. Kona mi er syk og trenger legebehandling, det samme gjelder min svigermor. Jeg har tidligere vært veldig fornøyd med hvordan det norske arbeidslivet fungerer, både med tanke på tempoet på arbeidsplassen og den sosiale behandlingen arbeidstakere får.

– Men nå føler jeg at jeg jobber ekstremt mye sammenlignet med hvor mye jeg får utbetalt, sier Kayudin.

Avviser alle anklager

Det er ni ansatte ved Måsøybruket. Daglig leder Ari Pietikainen avviser alle beskyldninger om at han ikke betaler de ansatte godt nok.

– Vi betaler de ansatte like mye som andre steder, som for eksempel i Båtsfjord. Slik sett skiller vi oss ikke ut. Beskyldninger om lav lønn stiller jeg meg derfor uforstående til. Her går det på akkord.

– Jeg har også betalt dem (ansatte) 12.000 ekstra kontakt når vi ikke har hatt arbeid til dem – for å få dem til å bli værende her, sier Pietikainen.

Fiskebruk Måsøya

Det er mange skjemaer som skal fylles ut når Fiskeridirektoratet og Arbeidstilsynet tropper opp på arbeidsstedet ditt.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Har utført ID-kontroll

Politiet vil ikke kommentere anklagene fra de ansatte ved bedriften, men bekrefter at det er kommet meldinger om kritikkverdige arbeidsforhold ved Måsøybruket.

– Vi har gjort en ID-kontroll på dem som jobber her. Vi har også sett på andre forhold, om det er noe å utsette, sier lensmann Christen Selvåg i Havøysund.