Hopp til innhold

Stig-André Berge fra publikumsplass: – Se på den idrettsgleden!

– Bryting blir altfor fort alvor. Vi må bevare gleden lenger. Sier OL-medaljevinner Stig-André Berge. I helga var han å treffe på tribunen på brytestevnet for aldersbestemte klasser i Kirkenes.

Brytestevne i Kirkenes

Lek, men likevel alvor på matta da brytere fra sju år og oppover fikk prøve seg på Oktoberstevnet.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Når ett hundre små og store brytere møtes til det årvisse Oktoberstevnet i Kirkenes, handler det om idrettsglede, men også om et internasjonalt samarbeid som har satt Kirkenes Atletklubb på Europa-kartet.

– Det er for mye medaljefokus også i bryting. Vi må beholde gleden ved å drive med dette lenger opp i de aldersbestemte klassene. Se på den idrettsgleden her hos de yngste!

Sier Norges store brytestjerne, Stig-André Berge, mens han følger spent med på to sjuåringer som leker seg i seriøs kamp ute på matta.

Stig-André Berge på brytestevne i Kirkenes

Stig-André Berge stortrives på Oktoberstevnet i Kirkenes.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

– For stort frafall

Oktoberstevnet er bare for aldersbestemte klasser. Og her får de unge bryterne internasjonal matching. Ett hundre utøvere fra Norge, Sverige, Finland og Russland deltar. Slik har det vært på dette stevnet i 45 år.

Stig-André Berge får gå uforstyrra rundt i Fjellhallen i Kirkenes og prate med gamle og nye kjente. Han har vært her mange ganger før, trives her og vet godt hva slike arrangement betyr for rekrutteringa til brytesporten.

– Vi har en lang veg å gå i idretten vår, sier Berge. – Det faller fra for mange i 15-årsalderen. Hadde vi klart å bevare gleden litt lenger, kunne vi hatt dobbelt så mange brytere her i landet. Det må være plass til alle.

Trener og utøver på brytestevne i Kirkenes

Alvorsprat mellom rundene under helgas brytestevne i Kirkenes.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Mer enn bare idrett

Kirkenes Atletklubb som arrangerer Oktoberstevnet er også svært bevisst på at dette handler om mer enn idrett. Særlig i dagens spente politiske situasjon mellom Øst og Vest.

Trener i Kirkenes Atletklubb, Willy Bangsund

Trener og ildsjel i Kirkenes Atletklubb, Willy Bangsund, sier han driver like mye fredsarbeid som idrett.

Foto: Amund Trellevik / NRK

– Dette er fredsskaping i praksis, sier trener og ildsjel i klubben, Willy Bangsund. Han har vært med å arrangere Oktoberstevnet i 45 år.

– Det er her det starter, med barn fra 10–12 år og oppover. Du må reise, lære å forstå andre land, ikke bare få informasjon fra den ene sida. En gammel hest lærer aldri, men barn, de lærer fort hverandre å kjenne. Og der har du hele fredsarbeidet, sier Bangsund.

Tidlig internasjonal matching

Klubbkameratene Edvard Rønning og Anatoliy Bogdanov fra Kirkenes Atletklubb har vokst opp med slike internasjonale brytestevner.

Brytere i Kirkenes Atletklubb, Edvard Rønning og Anatoliy Bogdanov

Klubbkameratene Edvard Rønning (t.v.) og Anatoliy Bogdanov er glade for å få muligheten til å reise og treffe ungdom fra andre land gjennom idretten.

Foto: Amund Trellevik / NRK

– Det gir ikke bare god internasjonal matching, men vi møter jo mange andre fra Sverige, Finland og Russland som vi blir kjent med, sier guttene.

Politikk vs. grasrotsamarbeid

Anne Figenschou ved Barentsinstituttet i Kirkenes

Anne Figenschou ved Barentsinstituttet mener at idrett er en fin arena for bedre internasjonal forståelse.

Foto: Amund Trellevik / NRK

På sidelinja i Fjellhallen står også Anne Figenschou. Hun er rådgiver ved Norges arktiske universitets Barentsinstitutt. Hun jobber med forskning og studentutveksling med Russland.

– Idretten blir på samme måte en kjempegod arena for å skape gode relasjoner. Så får de politiske knutene løses der hvor de skal løses, men det folkelige samarbeidet må jo fortsette på grasrotnivå, sier Figenschou.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark