Reiste til andre siden av kloden for å bo på øya med 2000 innbyggere

I 1994 sitter en ung mann i Cape Town i Sør-Afrika og lengter mot nord – til ei lita øy lengst Øst i Finnmark. Over 20 år etter går drømmen i oppfyllelse. Nå har 53-årige Moses Ngobi bodd på drømmeøya si Vardø i et år.

Moses

Moses Ngobi med bagasjetralla som fraktet hans eiendeler til drømmeøya, Vardø. Nå står den parkert utfor huset.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Jeg liker ikke for mye sol, og vil ikke være i sola mer enn 5 minutter, forteller Moses.

Da han gikk på skole på 70- tallet lærte han om Nordishavet, et sted hvor de fisket torsk og jaktet på hval. Det vekket noe i han. Men det tok enda over tjue år før den store drømmen om "det som for mange er verdens ende" befestet seg. I 2015 tok han løs, pakket sakene på en bagasjetralle og labbet avgårde mot den eneste byen i Europa som ligger i arktisk klimasone.

– Jeg liker dette været og jeg synes det er helt greit med tåke.

Turen mot nord tok 8 dager. Til fots, med tog og med buss, og hele tiden med den store bagasjetrallen med hans jordiske gods på slep.

Alt Moses visste om den lille byen lengst øst i Norge var at folk lever av fisk og at det er mørketid på vinteren. Det han ikke var forberedt på er at det er lyst hele natta.

– Mens jeg dyttet bagasjetralla mi rundt i byen la jeg merke til at klokken allerede var 03:00 og jeg så fortsatt sola.

Moses Ngobi

Her er Moses Ngobi på tur til Vardø for å leve ut sin mangeårige drøm.

Foto: Lars Daniel Jacobsen / NRK

Ingen fremmed

Glenn Lee Mcmaster som er avdelingsleder på fiskebruket husker godt dagen da Moses stod i døra og ba om jobb. I lang frakk, med skinnlue, paraply og en stresskoffert i handa gjorde han sin entre.

Glenn Lee Mcmaster

Glenn Lee Mcmaster er avdelingsleder på fiskebruket og trengte tilfeldigvis arbeidskraft da Moses dukket opp.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK


– Det viste seg at Moses ikke var en fremmed. Han har tilfeldigvis jobbet på samme båt som min onkel.

– Hvor kjente onkelen din han fra?

– De jobbet sammen på båten «Lola Lancet». Da båten gikk konkurs for 28 år siden mistet de kontakten. Så han ble sjokkert da Moses dukket opp her – i Vardø.

Men det er Vardø som er hjemme for botswanske Moses.

– Jeg føler meg velsignet i hjertet, jeg føler fred og jeg føler meg hjemme. Dette er ikke huset mitt – det er mitt lille palass, sier Moses mens han peker rundt i leiligheta.

Overgangen har vært stor. Is som underlag var noe helt nytt for 53-åringen.

– Jeg gledet meg over å tilbringe julen her. Her slipper jeg å se solen. Så kom snøen og isen. Da hadde jeg et par fallulykker som begrenset bevegelsesfriheten min.

– Det eneste jeg fryktet var å bevege meg ute. Jeg var nesten en fange hjemme. Jeg kunne ha brukket benet og hofta mi, forteller Moses som ikke lar det ødelegge drømmen.

Moses

– Jeg ser ut som en konge her, jeg har aldri bodd på en plass som dette, mener Moses som vet å gjøre entre. Da NRKs var på besøk klokken halv ti på morgenen var han ulastelig kledt i svart dress, skjorte med stram slipsknute og skinnende blanke finsko.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK