Smekkfull sal møtte Per Sandberg i Vardø

Om lag 450 personer hadde møtt fram under folkemøtet om torskekvotene i Vardø torsdag kveld. Engasjerte tilskuere og en kamplysten Per Sandberg sørget for høy temperatur i et proppfullt flerbrukshus.

Folkemøte Vardø

Et smekkfullt flerbrukshus tok i mot fiskeriminister Per Sandberg under folkemøtet i Vardø torsdag kveld.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Skjønner dere ikke at vi er laga for å drive med det som skjer rett utenfor stuedøra? Jeg vedder på at stavangerfolk hadde klikka om de skulle omstilles til å drive med andre ting enn olje og gass!

Vegard Bangsund fra aksjonsgruppa Kystopprøret satte tidlig tonen for et friskt folkemøte, der både publikum og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) skapte engasjement med sine utspill.

Folkemøte i Vardø

Professor ved Norges Fiskerihøgskole, Torbjørn Trondsen, har fulgt folkemøtene til Per Sandberg. De to var stadig i tottene på hverandre under kveldens folkemøte.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Vil fjerne pliktordningen

Sandberg har foreslått at trålerne ikke lenger skal ha plikt til å tilby fisk til landanlegg – mot en avkorting på 20 prosent. Forslaget er møtt med raseri og påstander om at kystsamfunn blir avspist med småpenger hos motstanderne.

En kampklar Sandberg forklarte forslaget slik:

– Jeg har dyp respekt for bekymringene dere kommer med. Min intensjon som fiskeriminister er å skape vekst, muligheter og trygghet og lønnsomhet. Kystflåten vil uansett alltid ha 70 prosent av totalkvotene, slo fiskeriministeren fast.

Mistet trålerråstoff

Det blidgjorde på ingen måte ordfører i Vardø, Robert Jensen (Ap), som hevdet hans egen kommune gradvis har mistet tilgang på trålerråstoffet på grunn av utvanning av pliktsystemet.

– Ved at trålfisken forsvant, ble industrien i Vardø lagt ned. Takene ramler av, det råtner på rot, og kaiene er i ferd med å falle i sjøen. Det er konsekvensen av den fiskeripolitikken som har vært i Norge de siste årene, sa Jensen til stor applaus fra publikum.

Per Sandberg, folkemøte i Vardø

Vardø-ordfører Robert Jensen ønsket fiskerministeren velkommen, men etter dette var høfligheten over. – Jeg tror ikke Sandberg kan beveges. Samtidig kunne jeg ønsket meg en større debatt rundt det å premiere de som har undergravd et system som var satt opp for driftsvilkår for fellesskapet, sa han til NRK etter møtet var over.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Etter folkemøtet sa Jensen at han kunne ønsket seg mer diskusjon rundt det han hevder er å belønne noen få kvotebaroner gjennom Sandbergs forslag.

– Jeg tror ikke Sandberg kan beveges. Samtidig kunne jeg ønsket meg en større debatt rundt det å premiere de som har undergravd et system som var satt opp for driftsvilkår for fellesskapet. Når det er sagt har jeg stor tro på at vårt syn vil få gjennomslag når saken kommer til behandling i Stortinget, sa Vardø-ordføreren til NRK.