Slipper ut hver femte laks som fanges

Hver femte laks som fanges i norske lakseelver slippes ut igjen. Og dersom alt gjøres riktig så er dødeligheten lav.

Laksefiske i elv
Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Men i enkelte elver er det få laks som får en ny sjanse. Det viser en ny undersøkelse blant over seks tusen laksefiskere over hele landet.

Roar Høyen

Roar Høyen får så lite laks at han beholder de få han får.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK


– Jeg slipper ikke ut laksen om jeg får den på kroken, sier Roar Høyen.

Laksen vil ikke overleve et møte med Høyen. Og grunnen til at laksen ikke får en ny sjanse om den havner på kroken hans, er i følge han selv, at han får såpass lite fisk, at han må behold det lille han tar.

Overlever ved riktig behandling

Hver femte laks som ble tatt i fjor fikk en ny sjanse. Og den overlevde trolig om den ble behandlet riktig.

Det viser radiomerking av laks i en rekke elver.

Eva Thorstad

Eva Thorstad som er forsker ved Norsk institutt for naturforskning sier at laksen du har fanget vil overleve om du behandler den riktig.

Foto: Jan Harald Tommasen / NRK

– Ikke ta den opp på land, ikke hold den i gjellene, og ikke hold den i halen. Sett den ut igjen så fort som mulig, sier Eva Thorstad som er forsker ved Norsk institutt for naturforskning.

Hun forteller at laksen har en overlevelse på mellom nitti og hundre prosent i deres undersøkelser, og den blir riktig håndtert.

Store forskjeller

Men forskjellene er stor fra elv til elv. I Målselva og Tanaelva bli bare mellom to og fem prosent sluppet ut, mens i elver som Orkla og Gaula ble over halvparten sluppet ut igjen.

– Den variasjonen som er skyldes i stor grad fiskeregulering. I mange elver er det nå på grunn av reduserte laksebestander pålegg om gjenutsetting av for eksempel stor hunnlaks, eller det er kvoter som regulerer fisket, sier Thorstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan Pedersen

Laksefisker Jan Pedersen viser frem tangen han har med seg for å ta løs kroker fra laks, om det skulle bli nødvendig.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

I Repparfjordelva i Vest-Finnmark blir de fleste laksene som havner på kroken enten røkt, kokt eller stekt. Men fiskerne er i alle fall forberedt på å slippe ut igjen.

– Her har jeg tang for å ta kroken løs. Jan Pedersen er laksefisker og har utstyret i orden. Og tang må han ha sånn at hvis han må slippe laksen ut igjen, så blir det gjort på en ordentlig måte.

Pedersen er sikker på at det går bra med fisken om han slipper den ut igjen. Men da må fisken være uskadet og ikke ha svelget flua, sier Pedersen.