Hopp til innhold

Sara (2) måtte på sykehus etter å ha vært nær giftig plante

Ikke la deg lure av navnet. Saften av bjørnekjeks kan gi deg alvorlige brannskader og flå hudene av hendene. Og den finnes nesten overalt. Det fikk Sara (2) erfare.

Nina Elisabeth Løkås og Sara (2)

Nina Elisabeth Løkås synes foreldre, skoler og barnehager burde bli bedre informert om farlige planter. Datteren fikk andregradsforbrenning etter å ha lekt i besteforeldrenes hage.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Jeg tør ikke å tenke på hva som hadde skjedd dersom Sara hadde fått plantesaft i øyene, grøsser mamma Nina Elisabeth Løkås.

Det var i helgen Sara (2) lekte i hagen til besteforeldrene. Neste morgen våknet hun med hevelser på hånden. I løpet av dagen utviklet det seg til hovenhet og blemmer.

På legesenteret i Båtsfjord visste ingen helt hva den lille jenta led av.

Men tolv timer etter legebesøket, lignet hånden til lille Sara på en oppblåst hanske med store byller.

– Da fikk vi beskjed om at hun måtte legges inn på sykehus, sier mamma Løkås.

Sara (2) tok på giftig plante

Sara (2) har trolig vært i kontakt med saften fra bjørnekjeks. Planten inneholder saft som virker etsende på naken hud og kan gi langvarige og ondartet utslett, spesielt etter eksponering i sterkt sollys.

Foto: Privat

Bjørnekjeks smaker ikke godt

Det hadde blitt andregrads forbrenning på hånden. Datteren måtte reise til Hammerfest sykehus for behandling.

– Der sa de at det mest sannsynlig var fra bjørnekjeks. Hun hadde fått plantesaften på hånden. Det hadde vært sol ute og det hadde gått rett i hudlaget og forbrent henne, sier mamma Løkås.

– Det var helt forferdelig, fortsetter hun.

Én av dem som er fullstendig klar over farene med bjørnekjeks, er leder Kurt Willy Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

Kurt Oddekalv

– Jeg dro opp noen bjørnekjeks fra hyttetaket med bare nevene. Etter en stund hadde jeg to blødende hender og ikke noe mer hud. Det var ganske forferdelig, sier leder Kurt Willy Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Pest og plage

– Denne planten er en skikkelig pest og plage. Det kommer en melkehvit saft ut av stilken som reagerer fotokjemisk med sollys. Den fjerner DNA i hudlaget og du blir rett og slett flådd, sier han.

Han har svært personlige erfaringer med planten.

– Jeg fikk det selv på hendene og måtte gå med hansker i 14 dager. Huden forsvant rett og slett, sier Oddekalv.

Det er artene kjempebjørnekjeks og tromsøpalmen som ofte rammer mennesker. De er begge i bjørnekjeksfamilien. I motsetning til andre planter, er de gjerne hårete på stilken – ofte et ganske sikkert tegn på å holde seg langt unna.

Tromsøpalme

Tromsøpalmen (bildet) er én av bjørnekjeksplantene. – Bjørnekjeksen har en intens grønnfarge og store blad. Den samler seg ofte i store områder, og skjermer vekk andre planter. I tillegg er stilken hårete, sier leder Kurt Willy Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

Foto: Tromsø museum

Når man har fått plantesaften på huden og deretter utsetter hudområdet for sollys, kan huden bli rød, smertefull og utvikle blemmer. Symptomene kommer gjerne etter én til tre dager.

– Det kan være smertefullt og gi langvarige symptomer, og er absolutt noe man bør prøve å unngå, sier avdelingsdirektør for akutte forgiftninger, Mari Tosterud, i Folkehelseinstituttet.

Giftinformasjonsavdelingen har hittil i år fått nesten 30 henvendelser relatert til bjørnekjeks, tromsøpalme og lignende planter som kan bli giftige av solen.

Utbredelse av bjørnekjeks

Til venstre ser du utbredelsen av tromsøpalmen, som i større grad rammer Nord-Norge. Til høyre ser du utbredelsen av kjempebjørnekjeksen, som i størst grad rammer Sør-Norge. Du har også flere planter i plantefamilien bjørnekjeks som har spredt seg forskjellige steder i Norge.

Foto: Artsdatabanken

Miljødirektoratet: Viktig å bekjempe

I lang tid har Norges Miljøvernforbund hatt en kampanje om å få fjernet planten, men i mange regioner mener Oddekalv tiltakene er elendige eller ikke-eksisterende.

– Dette er ikke noe å spøke med. Det er en liten djevelplante, sier Oddekalv.

I Norge ble kjempebjørnekjeks og tromsøpalme ført opp på lista over «uønskede fremmede organismer» i 2016, fordi de fortrenger andre planter og sprer seg raskt.

– Bjørnekjeksen er en miljøtrussel. Når vi vet at planten også kan skade helsen blir det ekstra viktig å bekjempe den, sier seniorrådgiver Esten Ødegaard i Miljødirektoratet.

Selv om det ble noen kjipe dager uten lek for lille Sara (2), er hun frisk og rask i dag etter en tur på sykehus. Torsdag fikk hun løpe rundt og leke i den litt mer trygge hagen.

Mamma Løkås er skeptisk til at bjørnekjeksen får boltre seg ganske fritt i naturen.

– Man må bare kvitte seg med den, sier hun.

Sara (2) elsker å leke ute

Sara (2) elsker å leke ute, men visste ikke at enkelte planter kan være farlig. De siste tre dagene har hun ikke fått leke, men torsdag fik hun endelig leke med plantene i hagen – som er helt ufarlige.

Foto: Ksenia Novikova / NRK