NRK Meny
Normal

Russland vil ha miljøsamarbeid med Norge: – En positiv overraskelse

Nå ønsker Russland å samarbeide med Norge om blant annet atomsikkerhet i nord.

Sergey Lavrov og Børge Brende

MØTES I OULU: Norges Utenriksminister Børge Brende fortsetter i dag samtaler om miljø med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i forbindlse med møte i Barentsrådet. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Nickelverket i Nikel

UTSLIPP: Bellona mener Norilsk Nickels smelteverk i Nikel uten tvil er den største forurenseren i Murmansk fylke.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Når Barentsrådet i dag samles til møte i den finske byen Oulu, vil Russland - som skal ha formannskapet i rådet den neste perioden - sette fokus på miljø.

Det fortalte Russlands Utenriksminister Sergej Lavrov til Utenriksminister Børge Brende, under en samtale under åpningen av Barentsrådet onsdag kveld.

– Det var en positiv overraskelse, for dette er jo noe vi har prøvd å ta opp i alle år, så det at de nå ønsker et miljøsamarbeid, det var nye toner, men veldig positive toner. Så får vi se om handling følger ord, sire Brende.

Lavrov skal ha sagt at Russland ønsker å sette fokus på utslipp, skog og havmiljø i samarbeid med Norge.

– Vil ha samarbeid om atomsikkerhet i nord

Samtlige av barentsregionens Utenriksministere skal delta i Barentsrådet i Oulu i dag.

Utenriksminister Børge Brende (H)

Utenriksminister Børge Brende er positivt overrasket over Russlands ønske om miljøsamarbeid.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Sergej Lavrov

Russlands Utenriksminister Sergej Lavrov.

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

– I Samtalen med Lavrov som nå overtar formannskapet i Baretnsrådet, så er det enighet om å ha et konstruktivt samarbeid om det vi kan samarbeide om. Og det er miljø, bedre samferdsel, atomsikkerhet i nord, det at vi forvalter fiskeriressurser sammen, og hvordan vi kan skape arbeidsplasser og verdiskapning, sier Brende.

– Positiv dialog

– Vi må bare håpe at Russland ikke går i en retning hvor det blir mindre åpenhet utover det vi har opplevd så langt. Vi må håpe at ytringsfriheten ikke krenkes eller at det sivile samfunn ikke får vanskeligere arbeidsvilkår. Det er det som har vært en del av problemstillingen hittil, sier Brende.

Brende peker på en siste tids positv dialog mellom Norge og Russland som viktig.

– Folk-til-folk samarbeidet, det at vi ser invseteringer og næringsaktivitet over grensa nå, det å beholde dette, det blir viktig, sier Brende.