Hopp til innhold

Rapport: For mye rein og for lite mat

En fersk rapport konkluderer med at man nærmer seg beite-tilstander på 1990-tallet om antall rein ikke reduseres.

Reindrift

Nok en rapport slår fast at det aldri har vært så lite mat til reinen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Du kan si vi er på vei tilbake til situasjonen som var på slutten av 1990-tallet, da større deler av vidda var sterkt redusert når det gjelder lavbeite, spesielt områdene i nord, sier prosjektleder Hans Tømmervik i NINA.

Han forklarer det med den store reintettheten som var på Finnmarksvidda på 80- og 90-tallet.

På slutten av fjoråret publiserte Norut en rapport der satellittdata var brukt til å kartlegge beiteforholdene på Finnmarksvidda. Den slo fast at det aldri har vært så lite mat til reinen som det er nå.

Samarbeidspartner NINA la i dag fram sin rapport der de har kartlagt det samme, basert på feltovervåkning på bakken. Resultatet var heller ikke denne gangen oppløftende for beitetilstanden.

Klimaendringene påvirker beitene

Rapporten, som baserer seg på feltovervåkninger på vinterbeite 2013, trekker fram flere faktorer som årsaken til at beiteområdene er blitt kraftig redusert. Tømmervik forteller at de gjorde observasjoner på hvordan blant annet klimaendringene setter spor på vidda.

– Vi ser at det er en del forbusking på vidda, åpne lavbeiter innskrenkes på grunn av at skogen rykker fram, både horisontalt og vertikalt. Den klatrer lengre opp på vidda. Vi har også fått mer sommernedbør, som er til gode for beitene, men den fører også til at andre arter som gress, lyng og busker og kratt vokser til. Her er det en konkurranse, sier Tømmervik.

Grenseområde mellom Norge og Finland

Bildet viser et av de siste områdene på norsk side (nærmest) der det er reinlav, på grensen mot Finland. På andre siden av grensen sees finske helårsbeiter som viser gråe, altså slitte beiteområder. Norut-forskerne mener at samme situasjon kan bli en realitet i Norge, hvis utviklingen fortsetter.

Foto: Bernt Johansen / Norut

For stor tetthet av rein

Det er likevel tettheten av rein på beitene som får skylda for at lavbeitet er redusert.

Fram til 2005 var det en positiv utvikling i lavdekket, men denne stoppet opp med økningen i beitetrykket. Konsekvensene for reinen er at den må søke store areal hvert døgn for å dekke sitt næringsbehov. Tømmervik er derimot ikke bekymret for framtiden.

– Reineierne er i ferd med å redusere reintallet, så vi forventer at det blir en forbedring i enkelte områder. Jeg ser positivt på situasjonen og forhåpentligvis kommer vi ikke tilbake til situasjonen vi hadde på 1990-tallet, sier Hans Tømmervik.

Han legger til at de neste år vil forsøke å gjøre en ny undersøkelse, for å kartlegge beitene etter at reindistriktene har fått pålegg fra myndighetene om å redusere reintallet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark