Overgrepsdømt skal møte til soning i dag

Mannen i Finnmark som er dømt til seks års forvaring for grove seksuelle overgrep mot barn skal ifølge TV2 ha møtt til soning onsdag ettermiddag.

Trondheim fengsel

FORVARINGSDØMT: Her i Trondheim fengsel, eller i Ila fengsel i Akershus starter forvaringsdømte på soninga. Finnmarkingen er dømt til 6 års forvaring.

Foto: Marit Langseth / NRK

Det hersker like fullt noe usikkerhet om mannen har møtt til soning, eller er på vei til fengselet.

TV2 meldte tidligere i kveld at mannen nå var i fengsel, men til NRK og iFinnmark sier politiet i Finnmark at de ikke kan bekrefte at han har kommet fram.

– Det siste jeg har fått beskjed om var at han var på vei, men om han har kommet frem ennå, det vet jeg ikke, sier Morten Daae, påtaleleder i Finnmark politidistrikt.

Etter det NRK kjenner til skal mannen ha blitt forsinket på grunn av dårlig vær.

Ble ikke innkalt til soning

Mannen ble i september i fjor dømt til seks års forvaring i Hammerfest tingrett, for grove og langvarige overgrep mot fem barn over flere år.

Anken hans ble avvist av Høyesterett i mai i år.

Statsadvokaten sendte så dommen til fullbyrdelse til påtaleavdelingen i Finnmark politidistrikt, men påtalen ble ikke oversendt til Kriminalomsorgen. Dermed ble heller ikke mannen innkalt til soning.

Høy gjentakelsesfare

Flere av innbyggerne i mannens hjemkommune har reagert på at den overgrepsdømte mannen har gått fritt rundt i lokalsamfunnet i flere måneder.

Påtaleleder Morten Daae har tidligere forklart at sykemeldinger var årsaken til at politiet ikke hadde sendt saken videre.

– Jeg har full forståelse for at de fornærmede i saken har følt det som en belastning at han har vært ute, sier Daae.

Han synes det er godt at de nå får en avslutning på saken, som også har vært en belastning for politiet.

– Vi beklager at vi ikke har grepet fatt i dette slik vi burde har gjort. Nå prøver vi å finne ut hvor det sviktet, og hvordan vi skal hindre at det skjer igjen.

53-åringen ble dømt til forvaring fordi gjentakelsesfaren er høy. Retten mente at mannen har vansker med å avstå fra å begå alvorlige seksuelle overgrep mot barn.

Les også: Politiet skylder på sykemeldte kontoransatte
Les også: Overgrepsdømt går fri: – Nytter ikke å skylde på ressursmangel