NRK Meny
Normal

Overgrepsdømt går fri: – Nytter ikke å skylde på ressursmangel

Justispolitiker Hårek Elvenes reagerer kraftig på at politiet i Finnmark skylder på ressursmangel når en forvaringsdømt mann fortsatt går fri. – Det handler mer om holdninger, sier Elvenes.

Hårek Elvenes

Hårek Elvenes (H) mener politiets forklaring om sykmeldinger ikke holder .

Foto: Pressefoto

– Politiet har ansvar for å stokke kortene slik at saker som dette ikke blir liggende. Det virker rett og slett som om de har glemt saken, sier Høyre-politiker Hårek Elvenes som sitter i Stortingets justiskomite.

Det var i tidligere denne uka det ble kjent at en mann som er dømt til seks års forvaring for overgrep mot fem barn, fortsatt går fri.

Elvenes reagerer på at politidistriktet skylder på at de har hatt sykemeldinger og at det er årsaken til at saken har blitt liggende.

Morten Daae

Påtaleleder Morten Daae ved Finnmark politidistrikt beklager at de ikke har behandlet saken tidligere.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– Her er det på plass med kritikk

Justispolitikeren mener politiet i Finnmark bagatelliserer saken.

– Når personer er dømt til forvaring er det fordi retten vurderer faren for gjentakelse som nærliggende. Derfor burde politiet effektuert saken raskt til kriminalomsorgen, sier Elvenes.

Påtaleleder Morten Daae ved Finnmark politidistrikt sier de ikke bagatelliserer saken, og ser alvorlig på det som har hendt.

– Vi ser alvorlig på saken, det lovbruddet som er skjedd og den feilen som er skjedd i vår oppfølgning. Det er sterkt beklagelig, ikke minst i forhold til de som er offer i denne saken, sier Daae til svar.

– Dette skulle ikke ha skjedd og systemet burde ha fanget det opp.

Flyktninger i kø på Storskog grensestasjon

I november i fjor ble det klart at politiet i Finnmark skulle få 24 nye stillinger for å avhjelpe situasjonen på Storskog da flere tusen asylsøkere krysset grensen fra Russland. Nå er denne strømmen stoppet opp, og justispolitiker Hårek Elvenes mener dårlig bemanning ikke kan være en begrunnelse for at saken blir liggende.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

– Hva gjør de 24 nye ansatte?

Elevenes peker òg på at politiet i Finnmark fikk tilført 24 stillinger i forbindelse med asylkrisen i fjor høst og mener de burde ha folk nok tilgjengelig.

– Når asylkrisen nå er over, så må man kunne spørre seg hva alt dette personellet nå gjør. Det kan ikke være slik at ressursmangel blir det universelle svaret på alle problemene, sier stortingspolitikeren.

– Disse stillingene er i utgangspunktet satt inn i ordinær polititjeneste knyttet opp mot grensa og Kirkenes politistasjon. I forhold til denne saken dreier det seg om straffesaksbehandling, og for å arbeide med dette kreves det spesialkompetanse som disse politifolkene ikke har, svarer Daae på kritikken.

Ba om redegjørelse

Også statsadvokat Lars Fause reagerte umiddelbart da saken ble kjent.

– Jeg har bedt politimesteren om en redegjørelse og fått forsikringer om at en jurist skal bli satt på saken, sier Fause.

Dette bekrefter påtalelederen i Finnmark, og sier saken ble håndtert med det samme de fikk varsel.

– Da jeg ble klar over dette på tirsdag, så tok jeg fatt i det og satte inn nødvendige ressurser til saken. Den er nå oversendt til kriminalomsorgen, sier Daae.