Ordføreren sto midt i Storskog-krisen – nå bosetter han flest

18 000 flyktninger skal bosettes i Norge i 2016. I Finnmark bosetter Sør-Varanger flest, ifølge ferske tall fra IMDi.

Rune Rafaelsen

Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen på Storskog grensestasjon tidligere i vinter da krisen sto på som verst.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Se hvor mange flyktninger kommunene skal bosette nederst i saken.

Av 18 000 som skal bosettes i Norge i 2016, skal 400 av dem bosettes i Finnmark, fylket som opplevde å ta imot nesten 6000 asylsøkere da strømmen over den russiske grensen på Storskog i fjor høst sto på som verst.

Som ikke grensekommunen Sør-Varanger har hatt nok å stri med, ved å være transittkommune for samtlige av asylsøkerne, så bosetter de også flest i Finnmark i 2016.

– En målsetting

Asylsøkere KIRKENES

Nesten 6000 asylsøkere kom til Finnmark i fjor høst fra Russland.

Foto: Cornelius Poppe, / NTB scanpix

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) mener at dette handler om Sør-Varangers historie med å ta vare på flyktninger.

– Vi har hatt som målsetting i kommunen å ha en realistisk tilnærming til det å bosette nye landsmenn. Det har vi gjennomført, sier han.

– Vi har bosatt og fått dem inn i aktivt arbeid slik at de er blitt en del av samfunnet. Vi ønsker nå å bosette flere, og det skal vi få til, sier Rafaelsen.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) mangler fortsatt over 7.000 plasser til bosetting av flyktninger i norske kommuner. Behovet er anslått til 18.000 for 2016.

Berlevåg: null flyktninger

Rolf Laupstad

Ordfører i Berlevåf Rolf Laupstad mener det er for tidlig å konkludere med at Berlevåg ikke skal bosette flyktninger.

Foto: Knut-Sverre Horn

Berlevåg kommune er den eneste kommunen i Finnmark som står oppført med null antall flyktninger. Men ordføreren i Berlevåg, Arbeiderpartiets Rolf Laupstad, sier at det er langt fra sikkert at dette tallet blir stående:

– Kommunestyret har uttalt at man er positiv til å ta imot flyktninger. Men om det blir flertall, er fortsatt usikkert, sier han.

– Det er rådmannens oppgave å nå utrede hva Berlevåg kan gjøre for flyktninger, og vurderingen vil legges frem senere i vinter overfor formannskapet, før kommunestyret til slutt tar en beslutning, sier Laupstad.

Vardø, Porsanger, Gamvik og Sør-Varanger er alene i Finnmark om å bosette det nøyaktige antallet flyktninger som IMDi ba om.

Totalt bosetter iMDi Nord 1963 personer i 2016.