Ordføreren frykter skoledød

Flyttingen av en klasse kan være starten på slutten for den videregående skolen i Vardø. Det frykter ordfører Robert Jensen (Ap).

Robert Jensen

ADVARER: Skolekutt kan bety skoleslutt i Vardø. Det frykter ordfører Robert Jensen (Ap). Han er ikke fornøyd med flyttingen av en skoleklasse fra Vardø til Vadsø.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Elevene som søkte seg til linja for teknikk og industriell produksjon i Vardø må sette seg på skolebenken i nabokommunen til høsten. Bakgrunnen er beslutningen fra opplæringssjef Lisbeth Sandtrøen. Argumentet var borteboende elever og et spinkelt søkergrunnlag.

Ordfører Robert Jensen er lite glad for beslutningen. Han er redd flyttingen i realiteten er startskuddet for en nedlegging av skolen i fiskeværet.

– Vi mister et fagmiljø som vi er avhengige av, og har hatt i en årrekke. Konsekvensen av nedlegging i Vardø er jo mye større enn ved de store skolene, fordi miljøet er sårbart, sier Jensen.

vardø vgs

Skolemiljøet i Vardø blir fattigere det kommende skoleåret, etter beslutningen om å flytte en klasse.

Foto: Kai Erik Bull

Reduserer antallet borteboere

Opplæringssjef Lisbeth Sandtrøen forsvarer avgjørelsen.

– Når vi gjorde prøveinntaket så vi at det var en del elever som hadde Vardø som andre eller tredje valg, og når vi så elevlista så vi at ni av 14 av elevene hadde hjemmeadresse i Vadsø kommune. Vi prøver å unngå at det blir for mange borteboende. Når det var en såpass stor andel som hadde hjemmeadresse i Vadsø så kom vi frem til konklusjonen at vi flytter ressursen til klassen fra Vardø til Vadsø for ett år, i stedet for å avvikle den.

Usikker framtid

Opplæringssjef Lisbeth Sandtrøen begrunner flyttingen med å redusere antallet borteboende.

Foto: Stian Strøm

Søkergrunnlaget var også avgjørende.

–I utgangspunktet var det ikke nok søkere til at klassen kunne starte i Vardø. Regelen er at det skal være minimum sju søkere med ungdomsrett, for at vi skal kunne starte opp, og det var det ikke, sier Sandtrøen.

Krever en ny runde

Venstres Trine Noodt vil ha en reversering av vedtaket.

– Vardø videregående skole har bare tre førsteklasser, det er teknikk og industriell produksjon (TIP), matfag og studiespesialiserende. Tar man vekk TIP-klassen da er det ikke mye igjen av skolen, sier Noodt.

Trine Noodt

Tre førsteklasser blir til to i Vardø, og det bekymrer Venstres Trine Noodt.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Det vil rasere elevtallet på skolen så grådig at dette må Johnny Ingebrigtsen ta opp til politisk behandling. Så må man reversere det hvis man ikke ønsker å legge ned skolen, sier Trine Noodt.

Jobbet for å unngå flyttingen

Hovedutvalgsleder for kompetanse, Johnny Ingebrigtsen (SV) mener løpet er kjørt for nå.

– Jeg var uenig i flyttingen, og jeg prøvde å finne flertall i fylkestinget for å få omgjort vedtaket. Det var ikke grunnlag under fylkestinget i Alta i forrige uke, og da er det slik at flertallet bestemmer, sier Ingebrigtsen.

Får «hjelp» av fylkeskommunen

Vardø-ordfører Robert Jensen tar ikke argumentet om et lavt søkertall for god fisk.

Finnmark fylkeskommune har jo i mange år lagt ned linjer som har vært populære i Vardø. Så sier man etterpå at Vardø videregående skole ikke er populær nok. Dem selv har ansvaret for det, sier Jensen.