Må slåss for skolen hvert eneste år

Det er blitt en førjulstradisjon i Vardø å kjempe for å beholde den videregående skolen. I dag arrangerte elevrådet protesttog.

Demonstrasjon for Vardø videregående skole

NOK EN PROTEST: Elevenes tog fredag var bare en av en lang rekke protester mot å kutte skoletilbudet i Vardø.

Foto: Leif Arne Haughom

– De truer med å legge ned gang på gang. Det blir aldri slutt på det, sier Frøy Eikeland Aae i elevrådet ved Vardø VGS.

– Atter en gang vurderer de både å legge ned linjer og selge hybelhuset. Det er vi helt imot, sier Luca Ramos Skogland.

Vardø vidergående har vært truet av nedleggelse i alle fall siden 2011, da en rapport foreslo å fjerne fem skoler i fylket.

Da truslene om nedleggelse kom opp igjen året etter, vurderte formannskapet å legge 1,2 millioner på bordet for å beholde tilbudet.

Men skolen har overlevd – så langt.

Sammenslått – eller nedlagt

Fylkesrådmannen skriver at det er nødvendig å kutte 30 millioner i de videregående skolene i Finnmark innen 2018. I forslaget går det fram at en av bygningene til Vardø VGS er utrangert.

Det kan være aktuelt å slå sammen administrasjonen for flere videregående skoler, men også å avvikle Vardø helt.

– De prøver å slå sammen skolene i Tana, Vardø og Vadsø til Nordvaranger videregående skole. Det vil si at vi får administrasjonen på en plass og én rektor over alle. Det gjør det vanskeligere for elevene å få kontakt med administrasjonen, og det blir ekstraarbeid for lærerne, sier Skogland.

Frykter fraflytting

Frøy Eikeland Aae i elevrådet sier at skolen har alle lokalpolitikerne i ryggen.

– Ingen vil at skolen skal forsvinne. Det vil ødelegge lokalsamfunnet for oss. Om det blir lagt ned, må mange kjøre buss sju mil til Vadsø. Det kan føre til at familier har lyst til flytte, sier hun.

Vardø har mistet nær 30 prosent av innbyggerne på 20 år, men folketallet har ligget nokså stabilt på drøyt 2100 siden 2008.