Olje- og gassindustrien ser i dag til Finnmark

Onsdag starter oljekonferansen Arctic Operations i Hammerfest. Mens flere konferansearrangører må avlyse – så øker interessen for det som skjer i Finnmark.

Hammerfest- Melkøya
Foto: Allan Klo

I dag er det klart for leverandørkonferansen Arctic Operations i Hammerfest. Her møtes store og små selskaper som enten har eller gjerne vil ha oppdrag for olje- og gassindustrien.

Selskaper både fra regionen, men også resten av landet reiser nå til byen for å delta. Også selskapene ENI og Statoil er tilstede, i tillegg til oljedirektoratet.

Jan Tore Markussen

Konferanseleder av Artic Operations, Jan Tore Markussen sier olje- og gassindustrien nå viser interesse for prosjekter i nord.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Konferanseleder Jan Tore Markussen erkjenner at Hammerfest kanskje er en liten beskyttet boble i en næring som stadig må kutte.

– Vi er heldige. Omstillingene må tas på Vestlandet, Sørlandet og rundt Oslo-området. Her har vi litt av det samme bildet, leverandørene er nødt til å bli mer effektive både der og her, men samtidig er aktiviteten større så dermed får du på en måte trender som virker mot hverandre, sier Markussen.

Går opp i nord

Det kraftige fallet i oljeprisen har gjort at mange i næringa sliter, og flere arbeidsplasser har blitt kuttet.

Ennå ventes stadig flere kutt i årene fremover, og hele 5.000 jobber står i fare.

I dag morges presenterte Statoil sitt driftsresultat. Det viste nesten en halvering av resultatet for i fjor, og var svakere enn ventet.

Men konferanseleder Jan Tore Markussen sier bildet av oljeindustrien lang fra e så entydig som man kan få inntrykk av

Goliat plattformen

Egentlig skulle produksjonen på Goliat-feltet vært i gang i sommer, men totalt er forsinkelsen nærmere to år og overskridelsene på 50 prosent. Allikevel er dette en av prosjektene bransjen nå følger med på.

Foto: Stian Strøm

– Når du ser i nasjonale medier kan du tenke om det hele er over nå? Her i regionen har vi nå to installasjoner, Hammerfest LNG som driftes veldig godt og Goliat som kommer, så på nasjonalt nivå får du en nedjustering av aktiviteten mens her lokalt får du en oppjustering.

Prosjekter som pågår i nord, skaper dermed interesse for en pressa bransje. Flere reiser nå til Hammerfest for å få nye muligheter.

– Det blir en møteplass hvor du blir kjent med hverandre og ser hva som skjer. Nå er det til dels store omveltninger i bransjen, en del aktører trekker seg ut og noen nye kommer til. Noen har kontrakter og ser på muligheter for å samarbeide med andre, mens andre har ikke kontrakter men ønsker og få det her, sier Markussen.