Hopp til innhold

Frustrasjon over spådommer om oljekrise

Statoils sjeføkonom tar til motmæle mot petroleumsskeptikere som tror olje- og gassutvinning i Barentshavet blir for dyrt. Ifølge Eirik Wærness legges det opp til produksjon lenge etter 2040.

Oljeplattform

Flere analytikere mener det ser mørkt ut for oppstart av nye prosjekter på norsk sokkel.

Foto: Stockmarket / I-415-0110

Etter to år med nedturer, oppsigelser og dystre spådommer, er det stor usikkerhet i oljenæringen.

Thina Saltvedt

Senioroljeanalytiker Thina Saltvedt tror ikke nyoppstartede oljefelt vil bli lønnsomt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Oljeanalytiker Thina Saltvedt sa i midten av august at man risikerer å sette i gang med nye prosjekter på norsk sokkel som ikke vil være lønnsomme.

– Jeg vil se det som litt spesielt om nå vi skal begynne å se på nye områder, eller ihvertfall øke produksjonen når vi er såpass usikre på hvordan oljemarkedet blir framover, og ikke minst oljeprisen, sa Saltvedt.

En vedvarende lav oljepris gjør at hun og en rekke andre skeptikere mener det enkleste er å la oljen ligge. Spesielt i områder med klimatiske utfordringer som i Barentshavet.

– Utaller seg skråsikkert på veldig tynt grunnlag

Nå tar Statoils sjefsøkonom, Eirik Wærness, bladet fra munnen og går ut og åpent kritiserer de som er skeptisk til en fortsatt opptur i olje og gass.

– Dette vet vi veldig lite om. Da er det et veldig tynt grunnlag å uttale seg på den skråsikre måten som en del av de som uttaler seg i media om dette nå, sier Wærness.

Store deler av kritikken kommer ikke overraskende fra miljøvernhold som mener petroleumsalderen er over.

– Vi ser at verden skal bevege seg i riktig retning også i forhold til klima og politikk. Da er det grunnlag for å spørre hvor mye av verdens olje og gass skal produseres. Så er det noen som bruker det argumentet på å trekke en veldig rask slutning på dårlig og usikkert grunnlag om at vi derfor må stenge ned aktiviteten på norsk sokkel fortere enn svint, sier Wærness som mener det ikke er grunnlag for å hevde dette.

Har tro på lik produksjon i 2040

Wærness understreker at ingen trodde Statfjordfeltet i Nordsjøen kunne være drivverdig. Et felt som etter funnet i 1974 har produsert olje for 1050 milliarder kroner.

Snøhvit-feltet ble av mange regnet som for komplisert til å kunne drive lønnsom gassproduksjon. I dag går anlegget på Melkøya for fullt. Man anslår at det kan produseres naturgass på Snøhvit fram til 2040.

Melkøya

Landanlegget til Snøhvit på Melkøya utenfor Hammerfest vil kunne produsere gass til 2040 mener Wærness.

Foto: Allan Klo/NRK / NRK

– Barentshavet er på mange måter mye enklere enn mange av de andre tingene vi driver med i verden. Det er ikke dypt vann som gjør ting dyrere som for eksempel i Brasil og det er ikke is, forteller Wærness

Denne uken startet petroleumsmessa Offshore Technology Days i Stavanger. 500 deltakende bedrifter ble spurt om hva de mener om framtidsutsikten på norsk sokkel.

Undersøkelsen viser at et betydelig flertall av bedriftene har tro på et løft for bransjen i 2017 skriver Stavanger Aftenblad. Wærness er ikke overrasket over tallene.

– Globalt sett selv i en verden der vi når togradersmålet, der vi kommer på en bærekraftig bane, vil det være stort behov for olje og gass. I vårt scenario i 2014 som er et anslag og ikke en skråsikker prediksjon, så trenger vi omtrent like mye olje og gass i 2040 globalt som vi produserer i dag, sier Wærness.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark