Hopp til innhold

Norske redningsarbeidere slipper inn i morgen

Onsdag morgen skal hunder og redningsarbeidere fra Norge omsider få lande i Katmandu for å hjelpe til etter jordskjelvet.

Redningshunden My

TIL NEPAL: Fem redningshunder er med i det norske teamet som har fått landingstillatelse onsdag morgen i Nepal. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Trine Bråthen / NRK

– Det har vært fullt på flyplassen i Katmandu, men den siste meldingen går ut på at de har fått landingstillatelse klokka 07.30 onsdag morgen lokal tid, sier daglig leder Jim Olav Hansen i Norske Redningshunder til NRK.

Den norske innsatsgruppa NORSAR består av 5 hunder og et mannskap på 44, ledet av Norske Redningshunder og supplert med folk fra Oslo brann- og redningsetat og luftambulansetjenesten ved Universitetssykehuset i Oslo.

Ennå ikke i gang med å dele ut nødhjelp – tre dager etter skjelvet

Klare på kort varsel

De befinner seg nå i Aserbajdsjans hovedstad Baku.

– De har reist til flyplassen og er klare his de skulle få endret landingstillatelsen og mulighet til å reise tidligere, sier Hansen til NRK.

Moren Kvammen fra Kirkenes og hans flat coated retriever Gere er blant dem som er på vei til Nepal. Der skal de bidra til å finne mennesker som er fanget av jordskred eller i ruinene av sammenraste bygninger.

– De har trent og forberedt seg mentalt over mange år på hva som kan møte dem, men jeg synes det er tøft å være med – kanskje redde liv, og i alle fall hjelpe pårørende å finne sine, sier Alf Waaler. Han er beredskapsansvarlig for Norske Redningshunder i Finnmark.

Spesialutdannet

Waaler sier er at ekvipasjen har lang og målrettet utdannelse for å takle slike oppdrag.

– Morten jobber i ambulansetjenesten og har erfaring med skadde og døde mennesker. Han har vært aktiv i Røde Kors, og har en veldig lang og god utdanning innen Norske Redningshunder. Gere er godkjent lavinehund, og også utdannet ettersøkshund. På toppen av det hele er Gere og Morten også tilleggsutdannet og godkjent innen ruinsøk, sier Waaler.

– Både Morten og Gere har deltatt på ukelange internasjonale øvelser der de har jordskjelvscenarier. De har reist ut i grupper, bodd i telt, de har øvd mye på helikopter- og flytransport for å prøve å forberede seg best mulig på slike forhold som de møter der nede nå.

Hunden i sentrum

NORSAR blir mobilisert av Utenriksdepartementet ved store ulykker i utlandet, og UD garanterer også økonomisk.

Waaler er trygg på at det er et stort og profesjonelt team som vil støtte hverandre og backe hverandre opp.

– Hvordan takler hunden å reise til den andre siden av jorda?

– Jeg tro hunden tar det helt fin. De har reist langt før og øvd på helikoptertransport. Hunder er en av de store ressursene i dette teamet, så de vil ta vare på hunden på best mulig måte og sørge for at den kan yte mest mulig over lengst mulig tid.