NRK Meny
Normal

Natur og Ungdom til regjeringen: – Hva faen driver dere med?

200 personer fra Natur og Ungdom og andre miljøorganisasjoner samlet seg fredag til aksjon foran Slottet. De ber støttepartiene om å trå til og stoppe videre oljeleting i Barentshavet.

Natur og Ungdom

«Ansvar i Paris, YOLO i Arktis?» skriver Natur og Ungdom i protest mot tildelingene av utvinningstillatelser for olje i Arktis.

Foto: Natur og Ungdom

– Man må spørre seg selv: Hva faen driver regjeringa med? Å åpne disse områdene er helt klart å drite blankt i klimaavtalen fra Paris, og utradere Norges rykte som miljønasjon. Regjeringen viser en fullstendig mangel på respekt for framtida vår med denne oljebonanzaen i Barentshavet, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

I en pressemelding skriver den frivillige organisasjonen at fredagens markering, hvor 200 personer deltok, var for å vise motstand mot 23. konsesjonsrunde og tildeling av utvinningstillatelser for olje i Arktis.

Ingrid Skjolvær

Leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjolvær, sier at regjeringen driter i klimaavtalen i Paris ved å åpne for mer oljeboring i Barentshavet.

Foto: Pressefoto / Natur og Ungdom

Vurderer søksmål

Onsdag ble det for første gang på 22 år gitt ut letelisenser for olje- og gass i helt nye områder av Barentshavet.

Oljeselskapene tror det kan være store forekomster av olje- og gass i de nye leteområdene i Barentshavet, og jubler over tildelingene.

Miljøorganisasjonene er derimot langt fra fornøyde. Både Greenpeace og Natur og Ungdom vurderer å saksøke staten.

– Må stoppe galskapen

– Regjeringa har overkjørt miljøfaglige råd på det groveste, og gambler med uerstattelige naturressurser i isfylte farvann. Dette er helt klart i strid med den samarbeidsavtalen KrF og Venstre har med regjeringen om å ikke ha oljeaktivitet ved iskanten. Nå må støttepartiene vise at de ikke bare har det i kjeften, men stopper galskapen, sier Skjoldvær.

I pressemeldingen skriver Natur og Ungdom at 27 av de 40 tildelte blokkene er delt ut på tross av miljøfaglige råd fra Polarinstituttet og Miljødirektoratet. I regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre står det at det ikke skal åpnes for oljeaktivitet ved iskanten, skriver de.