Hopp til innhold

Nå kommer letelisensene for olje og gass: – Kan være grunnlovsstridig

For første gang på 22 år skal det i dag gis ut letelisenser for olje- og gass i helt nye områder av Barentshavet. Miljøorganisasjoner mener det kan være grunnlovsstridig, og vurderer søksmål.

Forslag om blokker til utlysning i 23. konsesjonsrunde

I 23. konsesjonsrunde skal det utlyses totalt 61 blokker fordelt på 7 blokker i Norskehavet, 34 blokker i Barentshavet sørøst og 20 blokker i resten av Barentshavet sør. De rosa feltene viser de nye blokkene som oljeselskapene nå får tilgang til.

Foto: Olje- og energidepartementet

Klokken 13.00 onsdag i Hammerfest vil olje- og energiminister Tord Lien tildele nye letelisenser til oljebransjen, for første gang sørøst i Barentshavet.

Både Greenpeace og Natur og Ungdom vurderer å saksøke staten om lisensene i 23. konsesjonsrunde tildeles. I en pressemelding skriver Greenpeace at de kan komme til å saksøke staten for brudd på grunnlovens §112.

Natur og Ungdom

Leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær, er i Hammerfest for protestere mot oljeleting i Barentshavet.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Gir oljeindustrien alt de peker på

Også Natur og Ungdom vurderer søksmål. De har alliert seg med flere advokater som skal hjelpe de å finne ut om tildelingene er i strid med grunnloven.

– Mange av disse blokkene vil gjøre at Norge beveger seg lengre vekk fra det klimamålet man har forpliktet seg til i Paris. Det harmonerer veldig dårlig med den klimapolitikken som Norge ønsker å føre. På den ene siden setter de veldig høye ambisjoner for at man skal gjøre noe med miljøproblemene, på den andre siden gir de oljeindustrien alt de peker på, sier leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær.

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien skal klokken 13.00 onsdag tildele nye letelisenser til oljebransjen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Hun og to andre fra organisasjonen har reist til Hammerfest for å overvære pressekonferansen, og for å gi ministeren beskjed om at han ikke kan ignorere miljøfaglige råd.

– Det slås fast i samarbeidsavtalen mellom regjeringa og KrF og Venstre om at det ikke skal drives oljevirksomhet på iskanten. Dersom han tillater det så er det klart brudd på samarbeidsavtalen, men også kroken på døra for norsk miljøtroverdighet.

Denne uken vil Natur og Ungdom aksjonere både i Hammerfest og i Oslo.

Utreder det juridiske grunnlaget for et søksmål

Også Greenpeace reagerer på at tildelingene bryter med avtalen som 195 land signerte under klimatoppmøtet i Paris.

Solberg taler i Det hvite hus

Erna Solberg var nylig i Det hvite hus, og diskuterte terrorisme, voldelig ekstremisme, miljø- og klimautfordringene samt atomsikkerhet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– I Paris lovet verdens ledere å arbeide for å holde temperaturstigningen under 1,5 grader. Skal vi nå målet kan vi ikke lete etter olje- og gass i Arktis, sier Truls Gulowsen, som er leder i Greenpeace Norge. En studie gjennomført av forskere ved London University Collage og publisert i anerkjente Nature, viser det samme, står det i pressemeldingen.

Greenpeace viser også til avtalen statsminister Erna Solberg underskrev med USAs president Barack Obama, som gikk på å sikre en bærekraftig utvikling i Arktis. Nye letelisenser er også brudd med denne avtalen, mener Greenpeace.

– Oljevirksomhet i sårbare og verdifulle områder som Barentshavet er gambling med både klima og naturressursene. Hvis verden skal nå ambisiøse klimamål, så må olje og gass bli liggende, sier Gulowsen til NRK.

Avgjørelsen på om de skal gå til søksmål mot staten er ennå ikke tatt, men Greenpeace utreder nå det juridiske grunnlaget for et søksmål basert på paragraf 112.