Miljøbevegelsen refser kjemikalieutslipp på Goliat

Miljøbevegelsen refser ENI fordi oljeselskapet vil slippe ut omstridte kjemikalier på Goliat-feltet. Men Havforskningsinstituttet synes ikke kjemikaliebruken er problematisk.

Goliat

Oljeselskapet ENI Norge er operatør av Goliat-feltet.

Foto: Grafikk: News on request

En samlet miljøbevegelse er svært kritisk til at ENI vil benytte et brannskum som inneholder omstridte kjemikalier på Goliat-feltet.

Miljøorganisasjonene reagerer spesielt på at oljeselskapet mener de må bruke brannskummet på grunn av de tøffe klimaforholdene i området.

– Sier de jobber med å bli mer miljøvennlige

Bjørn Einar Grøsvik, forsker ved Havforskningsinstuttet

Bjørn Einar Grøsvik ved Havforskningsinstituttet synes ikke ENIs planlagte kjemikaliebruk er problematisk.

Foto: NRK

Men forsker Bjørn Einar Grøsvik ved Havforskningsinstituttet mener bruken er grei, fordi oljeselskapet lover å se etter mer miljøvennlige alternativer på sikt.

– De skriver at de jobber for å finne et erstatningsstoff for det de opprinneleig har søkt om, som ikke er ønskelige at de slipper ut i miljøet. Vi har lagt til grunn at de sier at de jobber med saken, i søknaden sin, sier forsker Bjørn Einar Grøsvik ved Havforskningsinstituttet.

I motsetning til en samlet miljøbevegelsen lar ikke han seg opprøre over at ENI ønsker å bruke et brannskum som inneholder omstridte fluorforbindelser på Goliatfeltet.

Selskapet selv mener at de ikke har mulighet å benytte mer miljøvennlige alternativer fordi disse ikke fungerer godt nok i kulde.

– Ikke klar for Barentshavet

Oljerådgiver Helga Lerkelund i Naturvernforbundet mener dette viser at oljebransjen ikke er klar for Barentshavet.

– Det vi ser er at miljøkravene hele tiden blir senket. Vi er svært bekymret for hvordan det vil bli i fremtiden hvis man hele tiden skyver grensen for hva som skal være tillatt. Vi er bekymret for at Goliat skal sette presedens for hvordan man skal drive oljevirksomhet andre steder, sier Lerkelund.

Denne uka gikk høringsfristen for ENIs oppstartssøknad for Goilatfeltet ut, og Miljødirektoratet skal nå ta stilling til søknaden.

Verken direktoratet eller ENI ønsker å uttale seg om saken fordi den fortsatt er under behandling.