NRK Meny
Normal

Mer enn én million har sett Trine Lises voldtekts-kronikk

Hun skrev en kronikk om voldtekt, og mener fokuset må være på dem som voldtar istedenfor på ofrene.

Trine Lise Olsen

– Gutter får beskjed om å ikke gjøre noe de kan angre på. Jenter får beskjed om å passe på at de ikke blir voldtatt, om å passe på at ingen vil voldta dem. Det er en holdningsendring som må til, sier Olsen i sin kronikk.

Foto: LarsAndersen.no (c) / Lars Aake Andersen

– Jeg hadde overhodet ikke ventet meg dette, sier Trine Lise Olsen.

Tirsdag denne uken ble hennes kronikk om voldtekt publisert hos Aftenposten. I kronikken snakker hun om da hun selv ble voldtatt, med referanse til Hemsedal-saken.

– Ble provosert og lei

Videokronikken har siden den ble publisert blitt sett av mer enn 1,2 millioner mennesker.

«Vi er nødt til å snakke om hvordan vi snakker om voldtekt i samfunnet. Jeg var 17 år og hadde drukket meg full på hjemmebrent. Jeg anmeldte ikke voldtekten som skjedde meg, og i lys av det som har skjedd i det siste er jeg veldig, veldig glad for det» sier hun sin kronikk.

– Da Hemsedal-saken kom opp kjente jeg at jeg ble provosert og lei. Siden har jeg fått enormt med bra tilbakemeldinger, forteller Olsen til NRK.

I kjent stil bruker komikeren fra Finnmark humor for å snakke om voldtekt. Det tror hun er noe av årsaken til at kronikken har fått så stor oppmerksomhet.

– Jeg tror at det gjør det lettere for også menn å dele, og å være med i debatten. Det tar brodden vekk fra det alvorlige temaet, sier hun.

Trine Lise Olsen

I suksess-forestillingen «Æ har rett» forteller Olsen blant annet om da hun ble voldtatt. Også i forestillingen stiller hun kritiske spørsmål om hvordan gutter og jenter oppdras forskjellig når det det gjelder sex.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Har fått voldtektshistorier fra menn i innboksen

I kronikken kritiserer Olsen ordskiftet som ofte følger etter at en jente har blitt voldtatt:

«Det handler alltid om hva jenta hadde på seg, hvor mye hun hadde drukket og om hun hadde flørtet selv. Det må en holdningsendring til i samfunnet. Jenter får hele tiden høre tips om hvordan vi skal unngå å bli voldtatt.»

Etter at kronikken ble publisert og delt i sosiale medier, oppfordret hun gutter og menn som har blitt voldtatt til å stå sammen med kvinner som har opplevd det samme.

Vi må være med å endre holdninger og det gjør vi sammen, vi må samle oss; ekte mannfolk, damer, ungdom og barn. Vi må snakke om voldtekt. #jegtrordeg

Trine Lise Olsen

– Jeg synes ofte i debatten at man glemmer at menn også blir voldtatt, derfor la jeg ut en oppfordring. Overgrep og rettssikkerhet i slike saker er dårlig generelt, ikke bare for kvinner.

Siden har menn tatt direkte kontakt med komikeren, og delt det hun beskriver som sterke og fæle historier.

– Jeg opplever det som en tillitserklæring til meg, samtidig som jeg tror det er en lettelse å kunne dele det, sier Olsen.

Tror menn har færre å snakke med

Trine Lise Olsen

Trine Lise fra Indre Billefjord i Finnmark har gjort stor suksess og turnert landet rundt som komiker med forestillingen «Æ har rett».

Foto: LarsAndersen.no (c) / Lars Aake Andersen

Olsen tror fortsatt det er et større tabu for menn enn kvinner å fortelle at de har blitt voldtatt. Som menn er det mer sårbart å være et offer, sier hun.

– Jeg tror det som går igjen oftest er «Hvem skal jeg si det til?» Jeg tror det er en ekstra skam hos menn, sier Olsen.

Trine Lise fra Indre Billefjord i Finnmark har gjort stor suksess og turnert landet rundt som komiker med forestillingen «Æ har rett».

Forestillingen handler om Olsens eget liv, fra barndom til ungdom, der hun også forteller om da hun ble voldtatt.