Hopp til innhold

Mener Russland er redningen for kriserammet norsk oljebransje

Den lille Kirkenes-bedriften Barel tjener gode penger på sin produksjon i Russland, og syns det er merkelig at ikke en kriserammet norsk oljenæring ser mulighetene. I Rogaland mener man mangel på hjelp fra norske myndigheter er en viktig årsak.

Geir Torbjørnsen i Barel

SATSER: Geir Torbjørnsen og Barel har i mer enn ti år nytt godt av å produsere varer i Russland. Han mener norsk oljeindustri kan gjøre det bra på de mange store gass-prosjektene i nordvest-Russland.

Foto: Ole-Tommy Pedersen / Finnmarken

15 mil øst for Kirkenes planlegger russerne å investere milliarder av dollar i nye gass-prosjekter. Geir Torbjørnsen i Barel mener norske bedrifter må kjenne sin besøkelstid.

– Man har mistet 35 000 arbeidsplasser på vestlandet, så hvorfor har ikke oljeingeniørene blitt skolert til å lære noen russiske gloser og dra over, spør Geir Torbjørnsen som er salgsdirektør i Barel.

– Russland er fremmed for oss

De kommende årene er det planlagt flere store gass-utbygginger i russisk del av Arktis, og Torbjørnsen mener det burde være naturlig for norske aktører å se mulighetene i øst.

– Når det er så store prosjekter som ikke er sanksjonert, så syns jeg det er rart at man ikke gjør det.

Svein Olav Simonsen

Svein Olav Simonsen i NHO Rogaland mener norske myndigheter må bli flinkere å hjelpe norske bedrifter med etablering i Russland.

Foto: Weatherford

I 2014 omsatte norske oljeservice-bedrifter for over 200 milliarder kroner i utlandet. Regiondirektøren i NHO Rogaland Svein Olav Simonsen mener det er en fraksjon av hva det kunne vært.

– Det er en generell utfordring at vi har gjort alt for lite internasjonalt med tanke på det potensialet vi har, sier Simonsen som mener Russland også er fremmed for mange i Norge.

– Det er en høy terskel å orientere seg i Russland.

Mener norsk politikk har skylda

Atle Berge i Ølen Betong gjør suksess i Murmansk. Han syns det er synd at ikke flere ser

Atle Berge i Ølen Betong

Atle Berge er sterkt kritisk til norsk politikk mot Russland. Han tror flere hadde satset om ikke norske myndigheter hadde vært så negativ. Selv gjør han stor sukess i Murmansk.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

muligheter i Russland. Han legger skylda på norsk politikk.

– Det offisielle norske budskapet er så negativt at det skremmer noen og enhver, sier Berge. Han mener det er den viktigste grunnen til at ikke flere satser, selv om også andre ting spiller inn.

Han får støtte av regiondirektøren i NHO Rogaland. Simonsen var tidligere finansdirektør i et olje-teknologiselskap, og for dem var det utenkelig å satse i Russland på grunn av den politiske risikoen.

– Hadde man fått mer drahjelp fra den norske staten hadde vi kanskje tenkt på en annen måte. Vi opplevde at det var mye enklere å få hjelp i Aberdeen og USA.

– Statlig støtte er viktig

Simonsen ser på det som naturlig at norske myndigheter hjelper til med å få ting til i Russland.

– Norske myndigheter bør hjelpe til. All aktivitet kan etablere infrastruktur som senker terskelen for utbygging, også i Barentshavet, sier Simonsen.

Utenriksdepartementet skriver i en E-post til NRK at Norge og Russland har et velfungerende forhold. Kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad skriver videre at de restriktive tiltakene er nødvendig som en reaksjon på Russlands brudd på grunnleggende internasjonale spilleregler.

– Tiltakene er målrettede og begrensede, og er ikke rettet mot næringssamarbeid med Russland generelt. Det er Russlands importforbud mot norsk fisk og sjømat som rammer næringslivssamarbeidet mellom landene hardest, skriver Bjåstad.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark