NRK Meny
Normal

Martine satt opp på liste over «landsforrædere»

På en nettside kalt «Nabokjerringa» er rundt 200 personer stemplet som landsforrædere og trues med straff.

Nabokjerringa

30 år gamle Martine Berg fra Vadsø er en av mange som nå stemples som landsforræder etter sitt engasjement i flyktningstituasjonen.

Foto: Skjermdump/ Privat

En lang liste på et nettsted, navngir en rekke journalister, flyktningarbeidere og politikere, som bakmennene mener har sviktet landet sitt.

På denne listen står blant annet det norske kongeparet og flere stortingspolitikere. Bak nettstedet der man finner listen står en organisasjon kalt «Nabokjerringa».

Martine Berg (30) fra Vadsø reiste som frivillig til Lesvos for å hjelpe flyktninger. Hun har nå fått en e-post om at hun er å regnes som landsforræder. Her vises det til nettstedet der hun overvåkes på grunn av sine venstreekstreme holdninger.

Martine Berg

Martine Berg fra Vadsø var tre uker på den greske øya Lésvos for å hjelpe flyktninger som kom i båt over Middelhavet.

Foto: Martine Berg / Privat

– Jeg skjønte ikke så mye, men etter hvert som jeg leste dette skjønte jeg at det dreier seg om en mann som ikke har så mye å gjøre og som ikke liker at folk er vennligstilt mot flyktninger, sier Martine Berg.

Truer med henrettelser

Rundt 200 personer står på listen. Alt fra nasjonale politikere til enkeltpersoner er listet opp for å ha sviktet sitt land og sitt folk.

Hovedsakelig er dette personer som har engasjert seg i flyktningsituasjonen.

PST kjenner til organisasjonen og mannen bak, og har anbefalt Martine å anmelde saken på grunn av trusler på nettstedet, noe hun vil gjøre.

– I selve e-posten er det ingen trusler, men på nettsiden så står det at han foreslår å ta i bruk en gammel militær-straffelov for krigsforræderi for å få legitimert skyting av slike landssvikere som meg, sier Martine Berg.

Kenneth Strømsvåg

Journalist Kenneth Strømsvåg i avisa Finnmarken er en av mange journalister som organisasjonen «Nabokjerringa» mener burde straffes for sine holdninger og arbeid.

Foto: Ole Sommarset / NRK

På nettstedet skriver organisasjonen at «...det langsiktige mål er at de skal stå juridisk til ansvar for de konsekvensene disse holdningene medfører for samfunnet.»

– Jeg ble vel egentlig ikke så veldig redd. Skulle jeg stå på en liste, så er det greit at det var en slik type liste, sier Berg.

Blant de titalls journalistene på lista er Kenneth Strømsvåg i avisa Finnmarken.

– Jeg er egentlig ganske stolt over å stå på en slik liste. Hvis det skal så lite til som i mitt tilfelle, så er det grunn til å være stolt av det, sier Strømsvåg som ikke anmelder saken.

Nabokjerringa

Nettstedet ramser opp mange personer som stemples som landsforrædere blant annet på grunn av sitt engasjement med flyktningsituasjonen i Europa.

Foto: Skjermdump

– Det har sikkert hagla med anmeldelser

Oddbjørn Jonstad, leder i Norsk Folkeparti, står bak denne og andre lignende nettsteder. Han mener det han gjør er rett.

– Det er en liste over de menneskene som promoterer innvandring og islamisering. De tror sikkert at de kan herje i vei som de vil uten å engang stå til ansvar for det. Det er da «Nabokjerringa» passer på.

Jonstad kjenner seg ikke igjen henrettelses-truslene på siden, som han sier at han har kopiert fra en annen side.

Han mener likevel personene på lista fortjener en slags straff.

– Jeg tenker at de juridisk sett blir satt i fengsel. Det kan hende at vi snakker om økonomiske konsekvenser som de må gjøre opp for, sier Jonstad.

Han skjønner at folk føler seg truet, men presiserer at han kontakter alle som blir oppført. At Martine Berg nå går til anmeldelse, frykter han ikke.

– Det må hun bare gjøre. Det har sikkert hagla med anmeldelser, flirer Jonstad.