Hopp til innhold

Kystopprøret har roet seg i Hammerfest - inntil videre

For et år siden var Hammerfest kommune nær ved å saksøke Aker-konsernet for å sikre levering av fisk til landanleggene. Men etter at Lerøy overtok har kystopprøret fått et hvileskjær i Hammerfest. Ordføreren truer ikke med søksmål.

Alf E. Jakobsen

HÅPEFULL. Alf E. Jakobsen håper på opptil 800 fiskeriarbeidsplasser på land i Hammerfest. I storhetstiden på 60-70-tallet var det omkring 1200 ansatte.

Foto: Allan Klo / NRK

– I alle fall ikke foreløpig mot Lerøy, men ellers er vi på tå hev og vil støtte de andre kommunene om sliter med å få fisken på land. Vi er ikke oss selv nok, vi vil støtte Kystaksjonen, sier ordfører Alf E. Jakobsen til NRK.

Han øyner håp for flere arbeidsplasser i fiskeindustrien etter at Lerøy siden nyttår har hatt 42 personer i fullt arbeid ved sitt anlegg i Forsøl i Hammerfest kommune. Lerøy kjøpte tråler-selskapet Havfisk og Norway Seafood som eier landanlegg i kommunen i fjor høst.

– Vi har et håp om at de har en annen filosofi enn Røkke og Aker-konsernet.

Håper på 800 årsverk

Hammerfest-ordføreren regner med å dra god nytte av Melkøya og Snøhvit til 2050, men ser at det er fiskeriene vil være viktig hele veien. På 60-70-tallet hadde kommunen rundt 1200 ansatte bare på land i arbeid for Findus. Etter at Lerøy nå har fått opp aktiviteten har kommunen over 200 ansatte i fiskeri og oppdrett, og ordføreren håper det bare er starten på en ny storhetstid.

– Greier vi det vi har planer om håper vi på 700–800 årsverk, sier Jakobsen.

For en optimistisk ordfører håper å realisere store planer både for hvit og rød fisk på Rypklubben skriver Fiskeribladet Fiskaren.

– Vår drøm er at også Lerøy er interessert i å etablere et felles anlegg for hvitfisk og rødfisk. Vi har ikke diskutert dette så mye med Lerøy, men det er ei ideell tomt for et fellesanlegg, sier ordføreren til Fiskaren.

Kystaksjonen i Oslo

SINT. Det har vært et stort engasjement i kystsamfunnene i Finnmark i forbindelse med regjeringens planer om å fjerne plikten til å levere fisk på land. Kystaksjonen dro til Stortinget i 2015 for å protestere mot forslaget. I Hammerfest tror man Sandberg vil foreslå dette i sin nye melding til Stortinget.

Foto: Allan Klo / NRK

Lave forventninger til Fiskeriministeren

Det er hos de private aktørene, og gjennom kommunens eierskap ordføreren håper å få opp fiskeriaktiviteten. For Jakobsen har ikke store forhåpninger til drahjelp fra staten, og har lave forventninger til fiskeriministerens forslag til ny fiskeripolitikk. En melding ventes fremlagt for Stortinget til uken.

I Hammerfest har man gått mot alle forslagene som ble lagt frem av pliktkommisjonen før nyttår. Jakobsen frykter at Sandberg vil sørge for at plikten om å levere fisk på land i Finnmark blir borte.

– Vi setter vår lit til at de ikke kan endre forpliktelsene i aksjeloven, der har vi en barriere til. Vi har et negativt flertall på 40 prosent, og vi har en aksjonæravtale som binder selskapet til masten, sier Jakobsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark