Kunstner bruker byen som lerret

Med pensel og farger vil vadsøkunstneren Steffen Aronsen male historie rett på vegger og husfasader.

Steffen Aronsen

Kunstneren Steffen Aronsen har malt mange vegger rundt om i Vadsø. Her fra han malte NRKs sommerbåt.

Foto: Knut-Sverre Horn, NRK

Hotellet, butikken, uteplassen og på private husvegger – flere steder rundt om i Vadsø kan du se store malerier som pryder fasadene.

Steffen Aronsen

– Jo større, jo bedre. Da får man større plass å leke seg på, sier kunstner Steffen Aronsen.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Steffen Aronsen vil at alle skal kunne oppleve hans malerier når de går gjennom Vadsø.

– Hovedgrunnen er utfordringa med størrelsen, det er det som er artig, sier Steffen om hvorfor han liker å male på vegger og bygg.

– Jo større, jo bedre. Da får man større plass å leke seg på.

Veggmaleri

Et veggmaleri som gjør at folk stopper opp, er malt på et av de få verneverdige husene som ikke ble bombet under krigen. Her har Steffen Aronsen malt inn en dør som står på gløtt mens huseieren titter ut.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Maler historien

Hensikten er å få folk interessert i sin egen by, historien og naturen.

– Dem som kan historien holder på å dø bort, og siden det er lite nedskrevet historie fra Finnmark før krigen og de fysiske minnene er borte, kan vi plutselig bli historieløs om vi ikke tar tak i det, sier Steffen.

På en vegg i et offentlig rom, eller på en husfasade blir maleriet godt synlig for alle som går forbi. Og når du står foran det, føles det nærmest som at du er inni selve maleriet.

– Det å få skape en illusjon av rom som ikke finnes, det er utfordringa. Å bruke perspektivreglene til å forandre perspektivet.

Veggmaleri

På veggen til brukthandelen Det hvite hus, har Steffen Aronsen malt et motiv av hvordan det så ut i Vadsø for over hundre år siden.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Startet med en lastebil

Det hele begynte med en liten gutt som skulle få pusset opp rommet sitt.

– Det første veggmaleriet som ble malt var en kompis og gutterommet til sønnen hans. Vi satt og funderte på hva vi kunne gjøre, så endte det med at det ble en mange meter stor lastebil på den ene veggen, forteller Steffen.

– Gutten ville ikke ut fra rommet første uka, legger han til.

Og siden da har store malerier vært det som har utfordret og trigget Steffen.

– Det var sånn det startet, og effekten man fikk av å male det så stort at det kjennes ut som at du er en del av bildet når du står i det.

Steffen Aronsen

Når Steffen Aronsen starter med et prosjekt, kan det ta lang tid. Kraner og stiger må til, når vegger skal males fra takmøne til bakken.

Foto: Sidsel Vik / NRK

En flere meter lang Cadillac

Vadsøkunstneren tar også private oppdrag.

En hvitmalt Cadillac, i riktig størrelse, trer fram fra veggen i en garasje. I frontlysene er gjenskinnet av bilene som er malt inn på den andre sideveggen.

– Skal vi se om det blir en Cadillac ut av dette. Fordelen med maling er at det bare er å male over, om det ikke blir bra, ler han.

Steffen Aronsen maler garasje

En stor hvit Cadillac blir til i garasjen i Vadsø. I flere uker har Steffen Aronsen studert på nettet hver minste detalj som må med.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Oppdragsgiver Petter Dahl har eid flere Cadillacer. Etter å ha sett Steffen sine bilder rundt om i Vadsø, ville han ha et eget maleri i sin nye garasje med sin egen historie.

– Jeg startet med min første Amcar (American car red.anm.) i 1976, og her har vi lagt historien i grove trekk på veggene.

– Det er så detaljert at det er nesten som å sitte i den gamle bilen å kjøre.