NRK Meny
Normal

Krabbetrøbbel blir ministermat

Stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) vil at samferdselsministeren skal sikre frakt av kongekrabbe fra Finnmark til Sør-Korea. I helga ble det kjent at det russiske flyfraktselskapet ikke lenger får lande på Lakselv lufthavn.

Edgar Olsen haler opp kongekrabbe

Kongekrabbe fra Finnmark er attraktiv i Asia. Men nå havner fraktutfordringene fra Lakselv lufhavn på samferdselsministerens bord.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det var flynettstedet hangar.no som først fortalte at Luftfartstilsynet har avslått en søknad fra flyselskapet Aviastar TU om å hente levende krabber fra Porsanger for å fly til Sør-Korea.

Fra Luftfartstilsynet er begrunnelsen for avslaget at russiske myndigheter ikke har oppfylt noen forutsetninger:

– Tillatelser til lignende flyvninger har blitt gitt seks ganger tidligere i år. Disse tillatelsene ble gitt på betingelse av at russiske myndigheter bekrefter at de vil gi tillatelse til norske flyselskaper, dersom de skulle søke. De seks tidligere tillatelsene ble gitt, slik at russiske myndigheter skulle få tid til å vurdere saken, heter det i avslaget fra Luftfartstilsynet.

Det russiske selskapet har anket avgjørelsen, og lokalpolitikere i Porsanger har etterlyst politisk hjelp for å videreføre frakten av den ettertrakta kongekrabben fra Finnmark til Asia. Og nå vil dessuten stortingsrepresentant Helga Pedersen ha samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på banen.

Viktig for Finnmark

Ifølge nettstedet iFinnmark.no har Pedersen sendt spørsmål til samferdselsministeren der hun etterlyser hva han vil gjøre for å sikre at frakten av kongekrabber kan fortsette.

Til nettstedet sier Pedersen at det er viktig at regjeringen finner en rask løsning.

Utfordringene med å få eksportert kongekrabben fra Lakselv kommer i tillegg til Avinors planer om å redusere den operative lengden på rullebanen. Også det en sak som har ført til uro for framtida for både kongekrabbenæringa og turistsatsninga i Finnmark.