Hopp til innhold

Gode tider for eksport av kongekrabbe

Det er gode tider for eksport av kongekrabbe fra Finnmark. I dag går den første leveransen fra Båtsfjord til verdensmetropolen New York. Samtidig som de tradisjonelle markedene fortsatt etterspør krabben fra Nord.

Andrej Kazakov

Andri Kazakov mener kongekrabbe fra Barentshavet fint vil klare å ta opp konkurransen med krabber fra Alaska.

Foto: Privat

Om lag 200 kilo levende kongekrabbe skal tirsdag flys fra Båtsfjord til New York, skriver Finnmark Dagblad.

– Hensikten er å teste logistikken, samt finne praktiske måter å eksportere større mengder levende krabber til Amerika på, sier Andrei Kazakov i selskapet SeaGourmet i Båtsfjord til avisa.

Selskapet ser til USA, etter at prisene i det asiatiske markedet har sunket.

– For tiden har prisene i det asiatiske markedet sunket merkbart og da ønsker vi å finne alternative markeder som er villige å betale mer. Akkurat nå er det bedre i USA, sier Kazakov.

Han mener kongekrabba fra Barentshavet fint vil klare å ta opp konkurransen med krabber fra Alaska.

Kongekrabber

Kongekrabben er en av fem arter i samme slekt. Tre av artene finnes i det nordlige Stillehavet og Beringhavet, mens to lever utenfor kysten av California. Kongekrabben er den eneste arten i Barentshavet. Kongekrabben har blitt en verdifull ressurs, men søkelyset rettes i dag også mot det faktum at krabben er en fremmed art. På russisk kalles den kamtsjatkakrabben, mens det engelske navnet er 'red king crab'. Kongekrabben tilhører klassen krepsdyr (Crustacea) og ordenen tifotkreps (Decapoda). Krabbens opprinnelige utbredelsesområde er det nordlige Stillehavet.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Kompromissløs på kvalitet

Øyvind Seipæjærvi i Direkte Markedsførings byrå, tidligere Bugøynes kongekrabbe, er nettopp kommet hjem fra en reise i Asia. Han har besøkt Korea, Japan, Taiwan og Hongkong som mer enn gjerne kjøper varangerkrabbe.

– Vi har holdt på siden 1991, og har høy kvalitet. Vi føler at den krabben vi produserer er foretrukken i mange markeder i verden, sier Seipæjærvi.

Han mener at prisene i Asia er gode, og at grunnen til at det nå stopper litt opp for de som selger levende krabbe, er at den russiske sesongen har startet opp i Stillehavet.

– Da kommer det mye levende krabbe inn til det som er hovedmarkedet for norsk levende krabbe, nemlig Sør-Korea, så det kan nok være grunn til at mange eksportører av levende krabbe prøver seg i nye markeder, og det er bra mener Seipæjærvi.

Han mener den gode eksporten skyldes flinke folk i anleggene i Finnmark. At Finnmark er helt kompromissløs på å levere kvalitet. Det illegale fisket som har vært drevet i nabolandet har russiske myndigheter stoppet, og kronekursen har falt mot dollar noe som hjelper godt på vei.