– For meg som rugbonde i Tana har det vært en fantastisk høst. Normalt sett skulle det jo vært snø, men noen ganger er man heldig.
Gårdbruker Helge Sæverud gjør seg klar til å ta inn kornhøsten fra åkeren sin.
Å høste korn i Finnmark er av klimatiske årsaker en sjeldenhet. Å gjøre det i månedsskiftet oktober/november har lenge vært umulig.
Men det stoppet ikke Sæverud.
Utstyrt med en ljå og en slåmaskin på størrelse med en gressklipper er han trolig den aller første i Finnmark som høster korn fra egen åker.
Som man sår, høster man
– Det er nok noen som mener jeg har en skrue løs, men det skader jo ingen at jeg dyrker korn. Jeg lever etter en veldig enkel filosofi: Hva andre synes om meg er ikke mitt problem, sier Sæverud.
Ute på åkeren har han nå åtte mål med rug – en spesielt hardfør kornsort. Den har overlevd den kalde Finnmarks-høsten, men nå gjenstår en siste utfordring.
– Det vi mangler her er utstyret for å høste korn, og jeg har sådd flere mål. For det er jo så lett å så, men ikke så lett å høste, ler han.
– Ideelt sett så hadde vi jo hatt noe på maskinen som samlet kornet, for nå er jo utfordringen å lage nek. Og når ramler det litt hulter til bulter. Men når man først har sådd så må man ta jobben som følger med.
Så kjører han i gang den vesle slåmaskinen og putrer i vei over jordet.
Korn som livsfilosofi
– Egentlig er det litt sensasjonelt å få modent korn i Tana. Jeg synes det er morsomt. Jeg gjør det jo fordi jeg synes det er gøy, sier Helge.
Til slutt står han med armene rundt et mannshøyt nek med rug.
– Og om det ikke blir noe annet, så kan det i hvert fall bli julenek.
Hvor nekene til slutt tar veien er fortsatt et åpent spørsmål. For Helge handler det egentlig om mye større ting.
– «Vær din egen lege og du hopper over graven. Spis hvetekaker, vørterkaker, hjemmebakte brød, for man lever mye lengre med et godt humør», smiler han.
– Og for å bake brød trenger man korn, og her har vi rug, så får vi se hvordan det går.